2012. április 25., szerda

Természetes megoldások az allergia enyhítésére

Sajnos kislány korom óta allergiás vagyok. Kezdetben még asztmám is volt, amit időközben sikerült kinőnöm, a szénanátha viszont megmaradt. Így a májustól júliusig tartó időszak nálam az allergia jegyében telik el, ugyanis én a nyárfa és a pázsitfüvek pollenjeit nem bírom.

Az év végi osztálykirándulásokat csak százas papírzsebkendővel és allergia ellenes orrspray-vel bírtam végigcsinálni. A nyári vizsgaidőszakban pedig választhattam vagy tüsszögök és közben tanulok vagy beveszem a gyógyszert és alszom.... Ekkor ugyan már forgalomban volt egy szuper hatékony orrspray, de mivel mellékvesekéreg hormonokat tartalmazott jobbnak láttam leállni vele. Így én 2003 óta csak természetes módszerekkel próbálom átvészelni a pollengazdag időszakot.


Homeopátia
Ami nekem a leginkább bevált, azok a személyre szabott homeopátiás szerek. Így kb 90%-os tünetmentességet tudok elérni. Ha tudod melyik növényre vagy allergiás, akkor egy homeopátiás orvos segítségével még időben, a szezon előtt felkészítheted szervezeted a védekezésre.

Az alábbi jó tanácsok betartásával pedig még inkább elkerülheted a túlzott pollenirritációt:

Orrtisztítás:
Rendszeresen mosd ki tiszta csapvízzel az orrüregeidet, útközben pedig használj tengervizes orrsprayit.

Napszemüveg:
A napszemüveg egész jól megvédi a szem nyálkahártyáját az irritáló pollenektől, így allergiás időszakban nem csak a tűző napon lehet a szemünkön.

Szélcsend:
A szélmentes időszakokban leüllnek a pollenek. A szeles, meleg és száraz időben viszont többszörös pollentelitettség is előfordulhat, így ne ilyenkor tervezz kirándulást a tavaszi mezőkre.

Szellőztetés:
A levegő pollentertalma reggel a legmagasabb, így ekkor tartsd zárva az ablakokat. Legideálisabb, ha késő este vagy éjszaka szellőztetsz.

Pollenmentes környezet:
Az allergiát okozó pollenek könnyen megtelepszenek a hajon, az ágyneműn és a ruhákon. Sokat segít, ha ebben az időszakban akár naponta többször veszünk tiszta ruhát, zuhanyzunk valamint sűrűbben mosunk hajat és cserélünk ágyneműt.

C-vitamin:
A c-vitamin a legideálisabb immunerősítő és gyulladáscsökkentő szer. Allergiás időszakban akár napi 2000 mg-ot is beszedhetsz belőle.

Ideális helyszínek:
Ha teheted az allergiás időszakodba tervezd a tengerparti nyaralásotokat. Erdők helyett túrázz barlangokban, itt a levegő ugyanis pollen és csíramentes. Gyors megkönnyebbülést és a tüneteid enyhülését pedig akár egy órás sóbarlangban töltött idővel is elérheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése