2012. augusztus 20., hétfő

Érik a gyümölcsök királynője


Ami nem más, mint az őszibarack, a rózsafélék családjába tartozó fa termése. A növény előkelő rokona a mandulának, a kajszibaracknak és a szilvának. Nálunk nagy kedvenc, mindenki szereti. Ábel tegnap négyet is megevett belőle, így holnap vehetem is az újabb friss adagot a piacon.


Az őszibarack eredeti hazája Kína, ahonnan a "selyemúton" hozták el először Perzsiába, majd Görögországon keresztül a Római Birodalomba. Először a mediterrán kolostorkertek különleges növénye volt, majd a kereszténység terjedésével párhuzamosan lett kedvelt egyre több és több országban.

A lédús, különlegesen finom gyümölcsök júliustól szeptember végéig érnek. Azonban minél később érő fajta, és minél nagyobb szemű, általában annál ízesebb, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. Természetesen az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak és legegészségesebbek, hiszen tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb, ha nem féléretten szedik le őket szállításra.

Édes élvezet diétázóknak is

Az őszibarack 100 grammja  0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcs elfogyasztásával 40 kalóriát veszünk csupán magunkhoz, így fogyókúrázók is elcsábulhatnak tőle. Nagy része, 85-90%-a víz tehát még kiváló szomjoltó is.

Bőrszépítésre és szívpanaszok enyhítésére

Niacin-tartalma csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin, B-vitamin- és biotin van benn, így kiváló haj- és bőrszépítő. Sárga antioxidáns színanyagai rákellenes hatásúak. Magas rosttartalma segíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést. Pektintartalma a koleszterinszintet az egészséges irányba tolja el. Ásványi anyagai közül a 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős ezen kívül 9 mg magnézium, valamint 8 mg kálium található még benne. 

A hűtő legalsó fiókjában az érett barack 2-3 napig is eláll, fogyasztás előtt pár órával viszont érdemes elővenni ugyanis a szobahőmérsékletű gyümölcsnek még intenzívebb az aromája. Csak közvetlenül a fogyasztás előtt érdemes megmosni, különben a gyümölcsöt érő nedvesség kedvező feltételeket teremt a rothasztó gombáknak és egyéb mikroorganizmusoknak, így hamar penészessé válhat.


Nem csak  magában vagy édességek készítésére alkalmas. Grillezve fahéjjal fűszerezve fehér húsok és sajtok  mellé tálalva különleges csemege.

A barack remekül tűri a mélyhűtést, amennyiben pürésítve kis adagokban tesszük le, mivel így kiolvasztás után is ugyan olyan ízletes lesz, mint frissen. Ha a barackpürét jégkocka-tartóban fagyasztjuk meg utána pezsgőbe dobva különleges itallal villoghatunk vendégeink előtt. Idén én biztosan fagyasztok a hideg tél végi napokra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése