2013. május 6., hétfő

A mángold


A zöld, sárga vagy akár piros szárú mángold a Földközi tenger vidékéről származik. Nemcsak dekoratív de értékes zöldségnövény, hiszen a levele és a nyele is vitaminokat, nyers cukrot, pektineket és értékes szerves savakat tartalmaz.  És idén én is nevelgetek mángoldot az erkélyen, mert akár ott, akár a napfényes körfolyosón, akár világos ablakpárkányon is lehet. Két hete ültettem és már kétszer szüreteltünk is belőle.



Csekély energia- és magas rosttartalma ideális fogyókúrás élelmiszerré teszi, csak 6-7 százalék cukor van benne. K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá, a benne lévő karotin pedig a szem egészségét őrzi. Ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.




Ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a spenótot. Mi már ettük nyersen salátának olívaolajjal, balzsamecettel, fetasajttal, ma pedig fokhagymásan, tejszínes szósszal tésztával készítettem el. Most pedig várom, hogy újabb levelek nőjenek.

Spárga a konyhában

2 megjegyzés: