2011. május 6., péntek

Energia a levegőből

A mostani friss, már igazán tavaszi levegőt nagyon jó érzés mélyen belélegezni és mint a cikkből kiderül érdemes is!


Lélegezni annyi, mint élni. Pontosan a tüdőből ki- és beáramló levegő az, ami szervezetünk életfunkcióit szabályozza. A tudatos légzéstechnika a testi-lelki jólét elérését szolgálja. Nemcsak oldja a feszültséget, hanem visszanyerhetjük vele az energiánkat is.



 A tüdőbe a levegő a légutakon keresztül jut be. Az orrüreg, a szájüreg, a garat és a gége részei a felső légutaknak. Előnyösebb, ha orron keresztül szívjuk be az oxigént, ekkor ugyanis az orrüregen átáramló levegő felmelegszik és a szennyeződések nagy része is kiszűrődik belőle, így nem jut le az alsó légutakba.

Mellkasi és hasi légzés

Kétfajta légzést a mellkasi és a hasi légzést különböztethetünk meg. 

Mellkasi légzésnél - melyet többnyire a nők használnak - a mellkas emelkedik meg minden légvételkor. Ilyenkor csak a tüdő felső részét használjuk ki, ez felszínes és gyakoribb légzéshez vezet. A szorongó emberek általában csak a mellkasi légzésre hagyatkoznak. Ez azonban könnyen elvezethet a hiperventillációhoz.

A hasi légzés esetében a tüdő alsó része is megtelik levegővel, ez a légzés lassúbb és alaposabb. A hasi légzésnek nyugtató hatása van, ezért érdemes elsajátítani. Ennek legegyszerűbb módja, ha kezünket hasunkra tesszük, és igyekszünk úgy levegőt venni, hogy a hasunk emelkedjék meg.



A mellkas tágíthatóságnak tíz centiméternek kell lennie, merevsége a sok szervetlen só okozta meszesedésnek köszönhető. Ez esetben a rendszeres nyújtózás, reggeli bemozgatás, oldalra hajlás, kaszáló mozgás a karokkal, belégzésre karemelés mellkas kiemeléssel - kilégzésre előregörnyedés a karokat leeresztve, és egyéb testgyakorlatok segíthetnek a helyes életmód mellett.
(Lemértem: nekem 8 cm, így itt az ideje, hogy reggelente én is aktívan lélegezzek és nyújtózkodjak!)

Ideális légzéshez, fontos a laza ruha,  a bőrlégzés miatt pedig a bőr tisztítása, heti leradírozása is. A bőrlégzés a légzésnek csak egy százaléka, akadályozása azonban súlyos elváltozásokhoz vezethet.

Stresszűző légzéstechnika

Ellazult állapotban, lassan, egyenletesen, mélyen, tudatosan lélekezzünk, mégpedig orron át. Fontos a helyes tartás, az egyenes gerinc. A légzésszünet a belégzés után lehetővé teszi, hogy a vér mind több oxigént vegyen fel, a kilégzés után pedig pihenőt biztosít a légzőszerveknek, és lehetővé teszi, hogy a kilélekzett levegő eloszoljon a térben, és ne ugyanazt szívjuk vissza. Helyes légzés esetén a szívverés és a légzés ritmusának aránya négy az egyhez, egy ki- és belégzés tizenöt másodpercig tart.

Fontos a tiszta levegő

Összehasonlítás végett: a magashegyi levegő portartalma kétszázezer/liter, egy lakóház ötödik emeletén százmillió/liter; felnőttek fejmagasságában egymilliárd/liter, gyermekek fejmagasságában százmilliárd/liter. A kórokozókat tekintve a hajnali levegőben egy esik egy literre, de egy zárt, zsúfolt helyiségben tíz-húszezer/liter is lehet. A tiszta levegő miatt igen fontos a rendszeres szellőztetés, ugyanakkor ne a huzatban végezzük a légzőgyakorlatokat. Amint az időjárás engedi szervezetünket fokozatosan szoktassuk hozzá a nyitott ablaknál való alváshoz.



Írta: Reka, a cikk a hírtv online életmód rovatában jelent meg


Autodidakta életmódszakértőből elégedett cikkíró

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése