2012. május 11., péntek

Nem csak szépséghiba...

Ahogy közeledik a fürdőruhaszezon úgy leszünk egyre idegesebbek a narancsbőrként emlegetett cellulitisz miatt. És ez nem csak a súlyfelesleggel küzdő, középkorú nők betegsége. Láttam én már női öltözőben igen csak sovány lány fenekét is elcsúfító képződményt, de duci 5 év körüli kislány combján is a strandon. Ugyanakkor megfelelő életmóddal megelőzhetjük vagy csökkenthetjük a zsírsejtek megnövekedését.



Meglepő, hogy a legtöbb nő nem is tekintik betegségnek, "csak" szépészeti problémának, és azt gondolják, hogy kozmetikai kezelésekkel, krémekkel elvarázsolhatják a narancsbőrt a problémás területekről. Sajnos ezzel a hozzáállással nem lehet előre jutni, sokkal inkább feleslegesen pénzt költeni…

A narancsbőr ugyanis az egész szervezet betegsége, melyet a genetikai tényezők súlyosbíthatnak. Kialakulását több életmódbeli tényező okozza az alkati adottságok mellett. A zsírfelhalmozódás, az izomtömeg vesztés, az elsalakosodás, az elégtelen máj- és veseműködés, valamint az ideg- és hormonrendszerben beálló zavarok. Mindegyik tényező összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal, a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozással, valamint a stresszes életvitellel.

A cellulitisz kezelése során tehát a helyi kozmetikázáson túl, az egész szervezetet is kezelni kell. A narancshéjj szerű elváltozást a  bőr alatti kötőszövet meglazulása, a sejtközötti állományba lerakódott kocsonya szerű anyag és a zsírsejtek nagymértékű megnövekedése idéz elő. Általában combon, fenéken, csípőn, hason és felkaron alakul ki. A bőr felszíne alatt több millió zsírsejt képes a zsír elraktározására. A narancsbőr folyamatosan alakul ki, ahogy a zsírsejtek egyre nagyobb csomókba rendeződnek és ágyazódnak be a bőrszövet rostjai közé. 

Kezdetben ez csak akkor látható, ha a bőrredőt az ujjaink közzé csípjük, kifejlődött állapotban már állva és fekve is láthatóvá válnak az egyenetlenségek. A megnagyobbodott zsírsejtek egyre jobban akadályozzák a salakanyagok kiválasztását, így a bőr alatti szövetek vérellátását és a nyirokkeringését. A felhalmozódott salakanyagok és bomlástermékek visszamaradnak a bőr kötőszövetében, így azt szivacsossá, narancshéj-rajzolatúvá teszik. A cellulitisz egy olyan rendellenes állapot, amely a bőrt szilárdan tartó kötőszövet lassú tönkremenetelét és elgyengülését okozza.

A narancsbőr kezelése komoly erőfeszítést, nagy türelmet és kitartást igényel!

A legfontosabb az egészséges életmód szabályainak betartása:
  • Bőséges folyadékfogyasztás! Minimum 2 liter (víz, gyógytea, gyümölcs- vagy zöldséglé) egyenletes napi elosztásban
  • Egészséges táplálkozás! Fogyasszunk rostokban gazdag táplálékot, kerüljük a zsíros húsokat, a sok tartósítószert tartalmazó ételeket és a túlzott szénhidrátbevitelt!
  • Mozgás, mozgás, mozgás! Minimum napi fél órás izomfejlesztés heti 2X 40-60 perc kardiotréning személyre szabva. Mindemellett gyalogoljunk, sétáljunk és  lift helyett használjuk a lépcsőt.
  • Le a dohányzással! Ha valaki még dohányzik, akkor itt van még egy ok amiért érdemes letenni a cigarettát. A dohányzás a narancsbőr kezelése szempontból is rendkívül káros, mert rontja a kiserekben a keringést és a szöveti vérellátást ugyanakkor emeli a vitamin és antioxidánst igényt.
  • Salaktalanítsunk! A cellulitiszkezelő eljárások során felszabadított salakanyagok eltávolítása céljából és az egész szervezet számára is nagyon hasznos a méregtelenítés, a belső megtisztulás. Felkészültebbek a többnapos böjtöt is választhatják, de a heti egy lé- vagy gyümölcsnap is sokat javít az eredményen. Ne fogyasszunk savasító tápanyagokat, kerüljük a kávét, a szénsavas italokat és a cukorfogyasztást.

Természetesen otthoni vagy kozmetikai ápolással is segíthetjük a küzdelmet.  Ma már rengeteg krém, gyógynövény kivonat és kezelés létezik mely segít visszanyerni bőrünk feszességét. 



Masszírozással, hideg váltózuhany használatával és infraszaunázással is sokat tehetünk a narancsbőr ellen. Ideje felvértezni magunkat és persze nem csak azért mert itt a nyár!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése