2012. július 15., vasárnap

Varázslatos ecetek

A nyári saláták nélkülözhetetlen kiegészítői az ecetek. A hagyományos zöld flakonos ecetsavon túl, számos különleges öntet lehet segítségünkre a konyhában. Itt az ideje, hogy megismerjük az ecetek varázslatos ízvilágát!


Az ecetet már az ókori rómaiak is fogyasztották frissítő italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként. Az ételeket aromásabbá és nem utolsó sorban könnyen emészthetővé teszi. Felhasználhatod salátákhoz, pácoláshoz, sőt még gyümölcsök ízesítéséhez is.

Hagyományos ecetsav:
Kapható 10% és 20%-os változatban is. Evéshez csak nagyon erős gyomrúaknak ajánlott. Hígítva és édesítve nyári saláták ízesítője. Tartósításhoz és takarításhoz, vízkőoldásra remek.

Borecet
Borecetből kétféle is van: fehér és vörös, az eredeti kizárólag borból készül. Minősége a kiindulásul használt bortól függ. A legjobb boreceteket egy-két év alatt érlelik tölgyhordóban. A vörösborecetet tovább kell érlelni, mint fehér társát. A legjobb fajtáknak jellegzetesen gazdag és lágy íze van. Főként savanyúságokhoz használják

Pezsgőecet
Ha borból készülhet ecet, akkor pezsgőből is! A végeredmény pedig egy különleges csillogású és izgalmas ízhatású drága ecetkülönlegesség.

Balzsamecet

A balzsamecet az olasz Modena városából származik. Mint minden itáliai ínyencség, a balzsamecet is történelmi múltra tekint vissza. Jótékonyon hatását már Vergilius és Apicius is megénekelte. 1862-ben pedig egy Francesco Aggazzotti nevű ügyvéd a lehető legaprólékosabban feltárja és lejegyzi a tradicionális modenai balzsamecet receptjét. Máig ennek alapján dolgozik az a száz termelő, aki jogot szerzett az eredetvédett nedű előállítására.A balzsamecethez felhasznált must csak és kizárólag lambruscoból és/vagy trebbiano szőlőből származhat. A város ugyanis ősidők óta a vitis labrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll. A szőlő préselését követően, mielőtt az erjedés beindulna, a mustot megszűrik, és addig forralják, míg el nem kezd sűrűsödni.  Amikor a megfelelő koncentrációt elérte, lehűtik, és különböző fajtájú fákból (gesztenye, tölgy, eper, mogyoró,) készített kisméretű hordókban érlelik. Végső formáját a fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul és sűrűsödik a szerkezete, kialakul a gazdag selymes-balzsamos aromavilága, a színe pedig addig sötétedik, míg egészen ébenfekete nem lesz. A gondosan szelektált alapanyag több mint tíz éven keresztül érik.
A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök kiegészítője. Borral és eperrel összeforralva a vaníliafagylalt ízének fokozására ajánlják a szakértők. A nemes ecet rajongói Itália szerte aperitifként is legurítanak belőle egy-egy kupicával.

Gyümölcsecetek
Nemcsak szőlőből készülhetnek finom ecetek, hanem más gyümölcsökből is. Az almaecet a fogyókúrázók kedvence. Ez a jellegzetes ízű ecetfajta, amely erjesztett almamustból készül zsírégető és emésztést segítő hatásáról ismert. Gyümölcsös íze kitűnően illik a nyers zöldségételekhez.

Számos bogyós gyümölcsökből például málnából, áfonyából és szederből is készülhet ecet. Ezek a fajták édesek, nagyon különleges ízűek, és remekül illenek gyümölcsökhöz, vagy salátákhoz.

Fűszeres ecetek

Fűszeres eceteket házilag is készíthetsz. Nem kell mást tenni, mint jó minőségű borecetbe beletenni a kiválasztott fűszernövényt, és hagyni, hogy aromáját átadja.


Rizsecet

A hagyományos rizsecet ecetsavtartalma mindösszesen 3-5%. Erjedt rizsből készül. Íze és illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez, sokkal lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek. A japán- és kínai konyha ízeinek meghatározója. A japánok híres szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres pácokba, mártogatnivaló szószokba egyaránt használhatod.

Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése