2012. szeptember 24., hétfő

Málnalevél tea nem csak kismamáknak

Ha babát vársz és elérkezett az utolsó 6 hét, itt az ideje a málnalevél teának. Én, mint nagy gyógytea rajongó csak jókat mondhatok róla, ártani biztosan nem árt, ha pedig segít a szülésnél, máris sokat nyertünk vele. Persze nem csak a szülés előkészítésénél vehetjük hasznát, hiszen jó pár egészségre kedvező hatóanyagot találhatunk benne.
A tea pontosan a jól ismert és kedvelt  nyári gyümölcsünk, a málna leveleiből készül. Cserzőanyagokat, flavonidokat, C-vitamint, proanthocyanidint (az egyik leghatékonyabb káros szabadgyök megkötő), anthocyanint (a gyümölcsök és zöldségek, vörös, bíbor és kék színéért felelős anyag, aminek erős daganatgátló hatása van) tartalmaz.

Kivonata enyhíti a menstruációs fájdalmakat, fokozza a méh és a medence izomzatának tónusát. Összehúzó hatása folytán elállítja a vérzéseket. Tónusfokozó tulajdonsága révén visszaemeli a méh-, hüvely- vagy végbél-előeséseket, és csillapítja vagy megszünteti a záróizom-gyengeségből eredő inkontinencia-problémákat, egyúttal könnyíti a szülést.

Külsőleg ekcéma, nyálkahártya-gyulladások, aranyér, visszérbántalmak kezelésére alkalmazható, ugyanakkor ér -és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése