Minden rizs barna rizs eredetileg, hiszen fehér akkor lesz,
ha az ipari feldolgozás során eltávolítják róla a sok értékes tápanyagot tartalmazó rétegeket és fényezik… Így nem marad más, mint egy jól eltartható,
fényes keményítőmag. Értékes tápanyagok híján a fehér rizzsel csupán egy jó
nagy adag szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, ezért én inkább csak barna
rizst szoktam főzni.
A rizsfeldolgozás kényelme nagyon sok pozitív hatástól foszt
meg bennünket, rizsfogyasztókat. A tisztítási folyamat ugyanis elveszi a
rizsben található B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B6 vitamin 90%-át, és
vastartalmának 60%-át. A feldolgozás során odaveszik az összes rostanyag is,
csakúgy mint az esszenciális zsírsavak.
Nem mellesleg a barna rizs:
kiváló mangánforrás - a mangán megőrizni csontjaink
ellenállóképességét és egészségét, hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak
szintetizálásához, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.
gazdag szelénben - a szelén igen fontos szerepet játszik
sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen.
tartalmaz magnéziumot - ami elengedhetetlen a megfelelő
vérkeringéshez, illetve az egészséges izmokhoz és csontokhoz.
rostban gazdag - a rostok pedig elengedhetetlenek az
egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési
problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás).
bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet
gyorsan teltségérzetet okoz – ezért mértékkel kiváló eleme
lehet a testsúlycsökkentő diétáknak.
Elkészíteni ugyanúgy kell, mint a fehér rizst, vizsont mivel
a barna rizsszemek keményebbek, ezért érdemes főzés előtt 25-30 percre hideg
vízbe áztatni. Így az egyébként 30-40 perc főzési időt 5-10 perccel
csökkenthetjük.
Fehér, azaz feldolgozott rizst azért állít elő az
élelmiszeripar, mert így sokkal tovább, akár évekig is eltartható lesz. A rizst borító rétegekben található esszenciális zsírok ugyanis több hónapos tárolás után
oxidációnak indulhatnak, mikor levegőre kerülnek, és emiatt megavasodhat.
Ezt
azonban mi egyszerűen kiküszöbölhetjük, amennyiben nem tárolunk otthon sokat,
hanem mindig friss csomagot veszünk. Ha pedig a még meg nem főzött barnarizst a
hűtőben tesszük akár megkétszerezhetjük az eltartási idejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése