2011. április 15., péntek

Csészeköszöntő

Én személy szerint gyógytea párti vagyok, remek tapasztalataim vannak velük kapcsolatban és az ízüket is szeretem, csak úgy simán, minden nélkül.


Orvosság fűben, fában – tartja a népszerű közmondás, melynek igazságát már a modern orvostudomány is igazolta. A jól megválasztott tea felgyorsítja a gyógyulást, hatékonyan segíti, kiegészíti az orvosi kezelést, vagy egyszerűen „csak” javít közérzetünkön. Helyreállítja természetes egyensúlyunkat, ugyanakkor csillapítja szomjunkat. Kisebb bajainkat bátran orvosolhatjuk a Teremtő patikájából. Nem mindegy azonban, mikor, hogyan és mennyi ideig alkalmazzuk őket.

A fejlett ipari országok gyógyszereinek mintegy 40%-a természetes forrásból származik és a WHO becslése szerint a világon a betegek legalább 80%-át nagyrészt vagy kizárólag természetes szerekkel kúrálják. Hazánk az EU egyik legnagyobb gyógynövény-beszállítója, mintegy 40-50 ezer hektáron folyik gyógynövény-termesztés, amelynek nagy része exportra kerül. Itt az ideje, hogy mi is élvezzük hazánk gyógynövényeinek jótékony hatását.


A gyógyteázás szabályai


Kizárólag akkor alkalmazzunk gyógyteákat, ha olyan tüneteink vannak, melyek nem igényelnek orvosi hozzáértést, és nem szenvedünk semmilyen szervi betegségben. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz, gyógyszerészhez. A nem megfelelően kiválasztott és adagolt gyógytea káros is lehet.
A gyógynövény fajtájától függően naponta egyszer vagy többször igyunk egy-egy bögrével; étkezések előtt vagy között. Javulást már 2-3 nap alatt is elérhetünk, de egyes teákat például a méregtelenítő gyógynövényeket kúraszerűen 3-4 hétig szükséges inni ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógyteák fogyasztását a tünetmentesség után is érdemes folytatni, mivel a hosszabb ideig történő alkalmazással megelőzhető a betegség kiújulása.
A gyógyteákat háromféle képpen készíthetjük el. Az elkészítés módját a gyógynövény állománya és hatóanyaga határozza meg.


Forrázat: Virágok, levelek, lágy, puha állományú, illetve illóolaj tartalmú gyógynövény esetén forrázatot készítünk a következőképpen: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, fedett edényben 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.


Főzet: Durva, kemény, fás állományú növényekből, illetve a cseranyag tartalmú gyógynövényekből főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Készítés után rögtön leszűrjük.


Áztatás: A hideg vizes kivonatokat olyan gyógynövényeknél alkalmazzuk, amelyeknek hatóanyagai hőre érzékenyek (C-vitamin, nyálkaanyagok). Készítési mód: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, fedett edényben kb. 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.


Egy csésze (kb. 3dl) vízhez általában egy evőkanál (kb. 2-3g) teakeveréket szoktak adni.
Általános szabályként az is elmondható, hogy egy gyógyteából 1 liternél ne igyunk többet naponta. Legjobb, ha a teákat langyosan, ízesítés nélkül fogyasztjuk. Aki azonban igényli, édesítse mézzel, vagy tegyen bele frissen csavart citromlevet, de csak a már ihatóan meleg teába, hogy vitamintartalma ne károsodjon. A teázás szertartását a gyógyteáknál még inkább érdemes betartanunk. Nyugodtan, lassan, a kortyolva érezzük, ízleljük jótékony teánkat, s közben gondoljunk a megújulásunkra.


Írta: Reka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése