Ilyenkor télen kevés a friss, vitamindús zöldség. Ami van az is melegházi, és ki tudja milyen vidékről, és főképp milyen körülmények közül származik. A tél derekán az üzletekben virító holland (???) tűzpiros kaliforniai paprikán mindig elszörnyedek. Így inkább a friss tavaszi zöldségekig csíra kerül a szendvicsünkbe.
Egészséged fenntartásának egyik legjobb módszere az
"élő ételek" fogyasztása. Ilyen táplálék a mag, a fiatal csírázó
növények tápanyagraktára, mely a növekedés megkezdéséhez és fejlődéshez nyújt
elegendő energiát. Például a szép bőrért és dús hajért felelős E-vitamin
mennyisége háromszorosára nő négy napon belül a búzában a csíráztatás alatt.
A csírákat eheted nyersen, szendvicsbe
pakolva, salátákba, joghurtba keverve, vagy egyszerűen köretekre szórva.
Készíthetsz belőlük szendvicskrémeket, felhasználhatod levesek, töltelékek,
köretek formájában.
A csírázó magban lezajló
kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész
növekedése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom. És valóban, a magvak
csírájában igen sokféle, létfontosságú vitamin, teljes értékű fehérje és
ásványi anyag tárolódik úgynevezett előemésztett formában, mely könnyen és
hatékonyan felszívódik a szervezetben.
A magok gazdag beltartalma az
emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését,
ezáltal serkenti a vérkeringést. A száraz magokra viszonylag lassú anyagcsere jellemző,
de amint megnedvesíted őket, hatalmas változások indulnak el bennük. Csupán két
olyan anyag van, amit a mag kívülről vesz fel a csírázás folyamán: a víz és az
oxigén.
Csíráztatható magvak:
gabonafélék: búza, árpa, rozs
hüvelyesek: lencse, bab,
borsó
olajos magvak: napraforgó,
lenmag, tökmag
füvek, fűszernövények:
mustár, zsázsa, hajdina, brokkoli
Csíráztatás
Bár már sok üzletben
kaphatóak előre kicsíráztatott magvak, mivel nem bonyolult dolog és nem vesz
igénybe sok időt akár te is nevelgethetsz csírákat a konyhádban. Naponta két
alkalommal kell 1-2 percet foglalkoznunk vele és 3 – 4 nap múlva már eheted is
a termést.
- A legegyszerűbb és legpraktikusabb
módja a csíráztatásnak az, ha vásárolsz egy csíráztató tálat - de használhatsz
a csíráztatáshoz széles szájú befőttes üveget, szitát, vagy szűrőt is.
- Válassz a csíráztatáshoz
megfelelő minőségű magokat, bizonyosodj meg, hogy nem öregek. Távolítsd el a
törött vagy repedt magokat. Csak vegyszermentes gabonát válasz, melyek
gyógynövény és élelmiszer boltokban kaphatók. Sok esetben nem csak a csávázott
vetőmag, hanem a piacon vásárolt mag okozhat komoly problémákat, mivel ezeket
vegyszerekkel kezelik a penészesedés és a rovarok ellen.
- A kívánt mennyiségű,
átválogatott magot folyóvíz alatt mosd át. Ehhez az egyik lyukas tálát használhatod
a csíráztató készletnek.
- Önts rá annyi langyos vizet,
hogy ellepje. A legjobb, ha ásványvizet használsz.
- Az áztatás során a magok
eredeti méretük többszörösére dagadnak. Az áztatási idő függ a magtól, célszerű
a csomagoláson feltüntetett óraszámot alapul venni. Gabonaféléket általában 12
órán át, apróbb magvakat 4 – 6 – 8 órán át és vastagabb héjú, olajos magvak
esetében kb. 1 napon át célszerű áztatni, annyi vízzel, amennyi ellepi a magot.
Nyáron ennél kevesebb idő is elég lehet. Tarts a magokat sötét helyen, meleg
szobahőmérsékleten.
- Az áztatás után újra
öblítsd le a magokat langyos vízzel, majd helyezd őket a lyukas tálakba. Ne
feled, a legalsó, zárt tálban legyen víz, erre tedd rá a magokkal a lyukas
tálakat.
- Vigyáznod kell a magokra,
hogy be ne penészedjenek, ezért mindennap öblítsd le őket reggel és este is
hideg vagy langyos folyóvíz alatt, majd alaposan csöpögtessd le róluk a vizet,
mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak. Ha egy nap
elfelejted leöblíteni a csírákat, még nem károsodnak, de 2 nap után már
elkezdenek penészedni!
- A csíráztatás megkezdése
után kb. 3 nappal látható az eredmény. Ha a levegő nagyon meleg és száraz,
öblítsd hosszabban és gyakrabban a magokat.
- Ha készen állsz a csírák
learatására, öblíts le őket utoljára, próbáld eltávolítani a maradék
maghéjakat, majd csöpögtesd le.
Sötétben a csírák világos
színűek lesznek és B2 vitaminban gazdagok, világos helyen pedig zöldek és több
C-vitamin lesz benne. A learatott termést tartsd műanyag zacskóban vagy üvegben,
így friss marad a csíra. A hűtőben lassan tovább fejlődik még néhány hétig.
Fontos! A penészes, rohadt,
kellemetlen szagú csírákat ne edd meg!
Csíratippek és receptek
Legjobb, ha nyersen
fogyasztod a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott,
hogy főzéskor a vízben oldódó vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek
tönkremennek.
Ha jobban szereted a csírák
zöld részét, akkor meg kell várni, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot.
Felvagdalva rászórhatod vajas rozskenyérre, vagy belekeverheted levesbe és
főzelékekbe is.
Megszárítva és kávédarálóban
lisztté őrölve tésztákat is süthetsz belőle.
Reggeli csíra csemege
Hozzávalók: 2
csésze búzacsíra, 2 csésze napraforgómag-csíra, 3 alma,
2 karikára vágott banán, 1
pohár joghurt, fél pohár mazsola
1 ek. citromlé
Az egészet összekeverve
azonnal fogyaszthatod.
Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával
Hozzávalók: 25
dkg gomba, 4 db paradicsom, 1 fej tavaszi vöröshagyma ,1 ek. citromlé, 2 dl
joghurt, 1tk. méz vagy malátaszirup, 1 csipetnyi bors, 3 ek. zsázsacsíra, kevés
dió
A gombát, a meghámozott paradicsomot,
valamint a hagymát vágd kockára és keverd össze. A fennmaradó hozzávalókból készíts
salátaszószt. Ha kész, öntsd a paradicsomos gombára, és a tetejét hintsd meg
darált dióval.
Fokhagymás padlizsán
Hozzávalók: személyenként
1 padlizsán, 2 tányér rozscsíra, 1 gerezd fokhagyma
só, 2 ek. olaj.
A megsült padlizsánt hámozd
meg, majd hosszában vágd szét. A rozscsírát daráld meg, és az így kapott szószt
fokhagymával, sóval, olajjal ízesítsd. Öntsd a padlizsánra, és melegen tálald.
Sajtos- babcsírás makaróni
Hozzávalók: 2
ek. Olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 5 dkg. párolt babcsíra, 10
dkg. Makaróni, 4 ek. Tejföl, 10 dkg. Sajt, 1/2 tk. mustár megőrölve
Párold meg olajon a kockára
vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, ha megpuhult add hozzá a
babcsírát és tedd félre. Főzd meg a makarónit sós vízben, keverd össze a
tejföllel, a reszelt sajttal és a mustárral, végül add hozzá a hagymás
babcsírát.
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése