2012. február 21., kedd

Husit a babának!

Imádtam Ábelnek főzőcskézni és milyen jó érzés volt, amikor már húst is csempészhettem a főzelékébe. A tanyasi és háztáji csirkék beszerzése után már  tudtam, hogy tuti mindent megkap, amire csak szüksége lehet.

A csecsemő főzelékéhez 7 hónapos kortól, már állati eredetű fehérjét is adhatsz. Elsőként a hússal érdemes megbarátkoznia gyermekednek. Erre szüksége is van, hiszen a magzati korban épített vasraktárak fél éves korra kiürülnek és a legjobb utánpótlás erre a hús. Most pedig nézzük milyen ínycsiklandozó feltétek kerüljenek a főzelékhez!



 Legértékesebb a természetes, háztáji környezetben nevelt, magokkal táplált baromfihús. A könnyebb emészthetőség érdekében célszerű fiatal állatok húsával főzőcskézned. Persze nem kell nagy adagokra gondolnod. A feltétek mennyisége kezdetben napi egy kiskanál húspép. Ezt az adagot fokozatosan emeld a csecsemőkor végére 5-6 kiskanálra. A húsokat nehéz megrágni, ezért egészen addig kapja turmixolva amíg nincsenek rágófogai. A húspépet először cselesen érdemes a főzelékbe belekeverni, majd ha babád már megszokta az új ízt tálalhatod a főzeléke tetején is. Ha már ügyesen rág és alul felül is vannak fogai, egészen apró darabkákra szedve megkaphatja a húst, de ekkor ügyelj arra, hogy alaposan megrágja!



Elsőként csirkemellpéppel próbálkozzatok, amit nyugodtan adhatsz gyümölcsökhöz is. Almával, körtével és banánnal is nagyon finom, tápláló. A csirkemell után adhatsz pulykamellet, majd 8 hónapos kortól megismertetheted a sovány disznóhússal, a marhahússal és hallal is. Szintén nyolc hónapos korától, de legfeljebb heti 1 alkalommal kaphat egy kis sovány baromfimájat. A hízott liba, kacsa mája zsíros, ezért nem adható a csecsemőknek!

 Húspép
Folyóvízben alaposan mosd meg a csirke vagy pulykamellfilét, vagy a zsírtalan marhaszínhúst.  Addig párold kevés víz hozzáadásával, míg villával szétvágható lesz. A husit kevés főzővíz hozzáadásával turmixold le.



Májpüré
A máj szerkezete laza, ezért könnyen emészthető feltétet készíthetsz belőle. A májról gondosan távolítsd el az epehólyagot és az epevezetőt, különben keserű lesz. A máj nem igényel hosszú főzést, 10 perc alatt el is készül. Turmixolás után keverd a babád főzelékébe. Bevezetésével legyél óvatos először csak egy fél teáskanállal adj babádnak, amit később 2-3 teáskanálra növelhetsz. Fehérjetartalma mellett a máj fontos vitaminokat és vasat is tartalmaz, de mivel méregtelenítő szerv hetente csak egyszer szerepelhet a csecsemő étlapján.


Halpép
A friss, szálkamentes, alaposan megtisztított halfilét párold omlósra, majd turmixold le.



Pár hét múlva gyermeked már a családi húslevesből is kaphat húst, később az életkorának megfelelően a nem túl fűszeres sült vagy főtt húsokból is ehet.


 Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése