Imádtam Ábelnek főzőcskézni és milyen jó érzés volt, amikor már húst is csempészhettem a főzelékébe. A tanyasi és háztáji csirkék beszerzése után már tudtam, hogy tuti mindent megkap, amire csak szüksége lehet.
Legértékesebb a természetes, háztáji környezetben nevelt,
magokkal táplált baromfihús. A könnyebb emészthetőség érdekében célszerű fiatal
állatok húsával főzőcskézned. Persze nem kell nagy adagokra gondolnod. A feltétek
mennyisége kezdetben napi egy kiskanál húspép. Ezt az adagot fokozatosan emeld
a csecsemőkor végére 5-6 kiskanálra. A húsokat nehéz megrágni, ezért egészen
addig kapja turmixolva amíg nincsenek rágófogai. A húspépet először cselesen
érdemes a főzelékbe belekeverni, majd ha babád már megszokta az új ízt
tálalhatod a főzeléke tetején is. Ha már ügyesen rág és alul felül is vannak
fogai, egészen apró darabkákra szedve megkaphatja a húst, de ekkor ügyelj arra,
hogy alaposan megrágja!
Húspép
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
A csecsemő
főzelékéhez 7 hónapos kortól, már állati eredetű fehérjét is adhatsz. Elsőként
a hússal érdemes megbarátkoznia gyermekednek. Erre szüksége is van, hiszen a
magzati korban épített vasraktárak fél éves korra kiürülnek és a legjobb
utánpótlás erre a hús. Most pedig nézzük milyen ínycsiklandozó feltétek
kerüljenek a főzelékhez!
Elsőként csirkemellpéppel próbálkozzatok, amit nyugodtan
adhatsz gyümölcsökhöz is. Almával, körtével és banánnal is nagyon finom,
tápláló. A csirkemell után adhatsz pulykamellet, majd 8 hónapos kortól
megismertetheted a sovány disznóhússal, a marhahússal és hallal is. Szintén
nyolc hónapos korától, de legfeljebb heti 1 alkalommal kaphat egy kis sovány
baromfimájat. A hízott liba, kacsa mája zsíros, ezért nem adható a
csecsemőknek!
Folyóvízben alaposan mosd meg a csirke vagy pulykamellfilét, vagy a zsírtalan marhaszínhúst.
Addig párold kevés víz hozzáadásával, míg villával szétvágható lesz. A
husit kevés főzővíz hozzáadásával turmixold le.
Májpüré
A máj szerkezete laza, ezért könnyen emészthető feltétet
készíthetsz belőle. A májról gondosan távolítsd el az epehólyagot és az
epevezetőt, különben keserű lesz. A máj nem igényel hosszú főzést, 10 perc
alatt el is készül. Turmixolás után keverd a babád főzelékébe. Bevezetésével
legyél óvatos először csak egy fél teáskanállal adj babádnak, amit később 2-3
teáskanálra növelhetsz. Fehérjetartalma mellett a máj fontos vitaminokat és
vasat is tartalmaz, de mivel méregtelenítő szerv hetente csak egyszer szerepelhet
a csecsemő étlapján.
Halpép
A friss, szálkamentes, alaposan megtisztított halfilét
párold omlósra, majd turmixold le.
Pár hét múlva gyermeked már a családi
húslevesből is kaphat húst, később az életkorának megfelelően a nem túl fűszeres
sült vagy főtt húsokból is ehet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése