2012. február 24., péntek

Idd magad egészségesre!


Nálunk Ábel megfogalmazásában a "parádi kényes víz" azaz a kénes víz a menő, Miki legalább is erre esküszik. Nem egy kellemes ital, de akinek a szervezetének gyógyvízre van szüksége az érdekes módon simán megissza, sőt kívánja is ezeket a furcsa vizeket. Ez persze nem véletlen, csak figyelni kéne testünk jelzéseire.

Hazánk bővelkedik a gyógyvizekben, amelyekben nemcsak lubickolni kellemes, hanem ivókúra formájában kortyolgatni is érdemes! A gyógyvizek szakszerű fogyasztásával akár gyógyszereket is helyettesíthetsz. Mielőtt gyógyszerekhez vagy szintetikus étrendkiegészítőkhöz nyúlnánk érdemes körülnéznünk a patikák gyógyvízkínálatán.
A gyógyvizekkel végzett ivókúrák a 19. században még kedvelt és népszerű orvoslásnak számítottak különböző betegségek, szervi elváltozások esetén. Később sajnálatos módon a modern gyógyszerek kiszorították az ivókúrát a köztudatból.

A gyógyvizeket, mint természetes egészségforrásokat, napjainkban újra kezdik felfedezni az orvosok, táplálkozástudományi szakemberek és építik be kísérőelemként a gyógyítási folyamatokba. A természetes gyógyvizeknek a sokéves balneológiai kutatások alapján biztos gyógyhatás tulajdonítható.

Az ivókúra során megivott ásványvizek és gyógyvizek kielégítik a szervezet folyadékigényét, és átmosó hatást fejtenek ki. Iontartalmuk révén pedig elsősorban a felszívódási és kiválasztási szerveink, valamint az emésztőrendszerhez kapcsolódó belső elválasztású mirigyek, - mint máj, epeutak, hasnyálmirigy - idült megbetegedéseinek mellékhatás nélküli gyógykezelésében is segítenek.

Egyszerű termál vizek
Ivókúraként alkalmazva a gyomor és az epehólyag görcsös megnyilvánulásait enyhíti, nagy mennyiségben fogyasztva fokozzák a húgysavkiválasztást. A szív és veseműködés gyengesége estén a fogyasztás nem javasolt.


Savanyú vizek
Az idegrendszerre megnyugtatóan hatnak. Ivókúra formájában étvágyjavító és gyomorsav elválasztást serkentő hatásuk van, jéghidegen fogyasztva csillapítják a hányingert.
Gyomorfekély, gyomorsav túltengés és kóros puffadás esetén fogyasztásuk nem javasolt.Alkalikus vizek
Ivókúra formájában nyákoldó és epehajtó hatásuk van. A túlzottan termelődött gyomorsavat közömbösítik. Ez azonban csak akkor várható, ha a vizet éhgyomorra, kortyolgatva fogyasztják. Az ivókúra hatására a vércukorszint csökken, a húgysavkiválasztás is fokozódik, így cukorbetegség és köszvény esetén rendkívül jó kiegészítő kezelésként alkalmazható.
Bizonyos vesekövek, valamint kóli fertőzés esetén fogyasztásuk azonban körültekintést igényel.Földes- meszes vizek
Ivókúraként a csontritkulás megelőzésére kiváló.
Székrekedés esetén fogyasztásuk nem ajánlott.

Konyhasós vizek
Ivókúra formájában nyákoldó hatásuk van, fokozzák a gyomornedvtermelést. Magas vérnyomás és fokozott ödémásodás estén használatuk nem javasolt.


Keserű sós vizek
Elsősorban ivókúraként használatosak, a gyomor, a bél, az epehólyag és a máj megbetegedéseiben. Az epehólyag összehúzódását és az epeutak kiürülését segítik elő. Alkalmazásuk nem javasolt akut gyomor,- és bélhurut, savhiány, fekély és hányás, hasmenés során.


Vasas vizek
Ivókúra formájában a vashiányos betegségek kezelésére alkalmasak.
Ellenjavallat nincs.Kénes vizek
A kénes fürdők és ivókúrák javítják a szervezet kénháztartását, így elsősorban krónikus nőgyógyászati gyulladásokban, bőrbetegségekben és sterilitásban alkalmazhatók jó eredménnyel. Ugyanakkor gyomorbántalmaknál, részben a kezdeti ízületi kopásoknál jelentkező kénhiány pótlásában, és egyes allergiás megbetegedéseknél nyújtanak hasznos segítséget.


Jódos, brómos vizek
Csökkent pajzsmirigyműködés esetén, valamint magas vérnyomás, érelmeszesedés megelőzésére, klimaxos panaszok csökkentésére, menstruációs zavarok megszüntetésére rendelik, de emésztőrendszeri gyulladás csökkentésére, epe- és hasnyálmirigy-működés fokozására is bevált szer.

Fokozott pajzsmirigy működés esetén csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

Egyes gyógyvizeket akár serdülők és várandós anyukák is fogyaszthatják a csontképződés elősegítése érdekében.


Írta: Réka a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése