2012. március 6., kedd

Gyógyulás után baba


Március első hete világszerte az endometriózis hete. A kezdeményezés célja, hogy egyre többen felismerjék és gyanakodjanak, ha endometriózisra utaló tüneteket észlelnek és hogy ne váljon emiatt meddővé egyetlen szülőképes, gyermeket akaró nő se.



Maguk az endometriózisban érintett nők sem tudták sokszor, hogy panaszaik, tüneteik miből adódnak. Az endometrium a méh belső falát borító szövet, amely a menstruációs ciklus során minden hónapban felépül, majd leválik. Endometriózis esetében hasonló szövet található méhen kívül is, főként a hasüregben, és ez a méhen kívüli szövet is leválik a menstruációs ciklus során, gyakran belső hasüregi vérzést, gyulladást okozva, amely végső soron meddőséghez is vezethet. A  szülőképes nők esetében 10-30 százalékban okozhat meddőséget, tehát mindenképpen foglalkozni kell vele.

Ez egy fájdalmas és különféle veszélyeket rejtő betegség, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy meddig szenved a páciens. Gyakran 6-7 év is eltelik, mire diagnosztizálják az orvosok, addig a beteg vizsgálatok során vesz részt, még az is előfordul, hogy kiveszik az epehólyagját, petefészkét, le kell mondania a gyermekáldásról, holott az endometriózis, ha időben felismerik, gyógyítható.

A betegség tünetei meglehetősen jellegzetesek: görcsös menstruáció, haspuffadás, fájdalmas szexuális élet, deréktáji fájdalmak, székrekedés, hasmenés, fáradékonyság kíséri a kórt, de sajnos olyan esetekről is tudnak az orvosok, amikor a páciensnek egyáltalán nincsenek panaszai, semmi rendelleneset nem tapasztal, csak éppen nem esik teherbe, és a meddőségi vizsgálat során derül ki, hogy endometriózis áll fenn.Gyakran keletkeznek a kór következtében összenövések, amelyek a petevezetékben elzárják a szabad utat, azonkívül olyan folyadék termelődik, amely gyulladásokat okoz, főként a kismedencében, rontja a spermium minőségét, akadályozza a méh normál működését, az úgynevezett pulzációs mozgást. Mindez elég ok arra, hogy az egyébként szülőképes nő meddővé váljon. Gyógyulás után viszont a nők képesek teherbe esni, erre igen sok példa van.



A felismert endometriózis szerencsére eredményesen gyógyítható. A kezelés módja a betegség stádiumától függ, valamint a nő családtervezési szándékától. Arra sajnos nincs garancia, hogy  nem újul ki a betegség, a tünetek visszatérhetnek, bár a modern terápia, a műtét után javasolt kiegészítő eljárások, a speciális diéták, tornák, akupunktúrás és pszichoterápiás eljárások mellett a tünetmentesség, a kedvező állapot fenntartása egyre inkább biztató eredményeket mutat.


Forrás: MNO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése