2012. március 8., csütörtök

Tavaszi felkészülés


Még mindig köhögsz a tél végi influenzád miatt? A tavasz kis, sárga hírnöke nemcsak megszabadít makacs nyavalyádtól, de a tavaszi  méregtelenítő kúrádban is segítségedre lesz!

A hegyi réteken és erdőkben nyíló tavaszi kankalin egy sárga virágú, évelő, lágy szárú gyógynövény. Nemcsak Közép-Európában, de a Kaukázusban és Nyugat-Európában is honos. Latin neve, a "primus" szóból kicsinyítő képzővel ellátott "primula" azt jelenti, "első" és arra utal, hogy kora tavasszal, márciusban a hóolvadás után virágzik. Aranysárga virágzata mézszerű, kellemes illatot áraszt.



Mivel védett, vadon növő példányainak gyűjtése tilos. Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. 

A kankalinnak - népies nevén tavaszfű vagy Isten kulcsa - gyökérzetét és virágját egyaránt használjuk gyógyászati célokra. A gyökérzet barnássárga színű, enyhe szagú és kesernyés ízű.

Gyógyerő a kis virágból

Ha makacs, nehezen múló köhögést kell kezelni, mindig beválik ez a magas szaponintartalmú gyógynövény. Különösen teaként oldja jól a nyúlós garatváladékot és könnyíti meg kiköhögését, ezért a kankalin szinte valamennyi köhögéscsillapító tea fő alkatrésze.

Vértisztító hatása révén böjtök és méregtelenítő kúrák kedvelt gyógyteája. Kiválaszt minden olyan mérgező anyagot, amely köszvényt és reumatikus megbetegedést okoz. Ízületi betegségre hajlamos embereknél kúraszerű alkalmazása jelentős javulást hoz. Napi egy-két csésze kankalintea hatására a heves fájdalmak enyhülnek és idővel teljesen meg is szűnnek.

A népi gyógyászatban még asztmatikus és neuralgikus panaszok, idegi eredetű fejfájás esetében és szívgyengeség ellen használják. Gyökerének főzete segít a hólyagkő elhajtásában.

Álmatlanság ellen is kedvelt gyógynövény. A teáját érdemes előnyben részesíteni az összes szintetikus altatóval szemben, ezek ugyanis rombolják az idegrendszert, a tea viszont minden idegi panaszt megszüntet.


Tea: 2 dl hideg vízbe tegyél 1 fél teáskanálnyi szárított kankalingyökeret vagy 1 teáskanálnyi virágot, forrald fel, majd 5-10 perc elteltével szűrd le. Köhögés esetén naponta 3-4 csészényi teát igyál belőle.

Fontos! Arra viszont érdemes figyelned, hogy a kankalin érintése az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki, gyökérének túladagolása esetén pedig émelygés, hasmenés jelentkezhet.

Írta: Réka a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése