2012. március 29., csütörtök

D-vitamin a tavaszi napsütésből

Magyarországon az emberek többségének a D-vitamint szintje alacsonyabb értéken van, mint kéne. De mennyi lenne az ideális? Az orvosok a legújabb kutatásokra alapozva 2000 nemzetközi egység bevitelét javasolják.  A D vitamin elsődleges forrása a bőrünket érő napsugárzás. A szükséges mennyiséghez 15 perc biztonságos napon tartózkodásra van szükség.



Az aktivált D-vitamin több, mint 200 gén működésében vesz részt. Az alacsony D-vitamin szint hatására viszont csökken a kalcium felszívódása, ami a csontok egészségét fenyegeti. Nem mellesleg a D-vitamin hiány következtében kialakuló provitamintúlsúly növeli a rákos megbetegedések kockázatát.

A D-vitamin természetes forrásai: a tengeri halak, máj, tojás, tej és tejtermékek.



A D-vitamint elsősorban gyerekeknél lehet túladagolni, ezért az ő étrend-kiegészítésüket kizárólag orvos rendelheti el. A kellemes tavaszi napsütés segítségével azonban étrendkiegészítők nélkül biztonságosan és természetesen aktiválhatjuk D-vitamin szintünket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése