2012. március 13., kedd

Bűvös fehér por

Ha környezettudatosan, hatásosan és persze olcsón szeretnénk nekikezdeni a tavaszi nagytakarításnak, akkor mindenképp érdemes beszereznünk szódabikarbónát. Bioboltokban, gyógyszertárakban nagyobb kiszerelésben, igen csak gazdaságosan kapható.


A nátrium-hidrogénkarbonát enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan és sokoldalúan használható.

Kiváló fehérítő, fertőtlenítő, vízkőoldó

Fehér ruhák mosásához használjunk egy-két kanállal, így sokkal olcsóbban jövünk ki a mosásnál, mintha méregdrága folttisztítót használnánk. Nem mellesleg lágyítja a vizet, így a mosógépet is kíméljük vele.

Emésztés könnyítő

Gyomorégésnél, has puffadásnál is jó hasznát vehetjük: oldjunk fel egy kávéskanál szódabikarbónát egy pohár vízben, és igyuk ki  egy hajtásra! Ilyenkor olyan puffadást enyhítő oldatot kapunk, mely lúgos kémhatásának köszönhetően stabilizálja a pH-értéket, és megszünteti a túlzottan savanyú kémhatást.



Szagelnyelő
A szódabikarbóna egyik jó tulajdonsága, hogy képes elnyelni a szagokat, így hasznát vehetjük a hűtőben, vagy a lábbelik fertőtlenítésénél, szagtalanításánál

És még…

Megőrzik élénk színüket zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbónát is szórunk a vízébe.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

Mindenfajta rovarcsípésre kiváló - a szódabikarbóna kevés vízzel keverve hatásos fájdalom- és duzzadtságcsökkentő.

Ha nehezen fő meg a marhahús, tegyünk a vízbe egy késhegyi szódabikarbónát.

Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.

A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával dörzsölhetjük le.

A WC-be szórva szintén kiváló fertőtlenítő és vízkőoldó hatást érhetünk elé vele.  

Ha egy kis szódabikarbónát szórunk a fogkefénkre csillogó fehérre moshatjuk vele fogunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése