2013. január 24., csütörtök

A fehérrépa ehető!

Itt a kietlen télben - miután annyi rosszat olvasok a vegyszereken növekvő melegházi, drága és amúgy ízetlen import zöldségekről - teljesen rákattantam a hazai, igazi téli termésekre. A Sashalmi piacon szombatonként az ökopiac részen őstermelőktől lehet igazán finom, télre elvermelt zöldségeket kapni. És persze jobb áron, mintha a holland kaliforniai paprika vennék. Így e heti kedvencem a méltatlanul elfelejtett fehérrépa. Zöldjét, a  petrezselymet széles körben felhasználják hazánkban is, de gyökerét a húslevesbe főzés után legtöbbször kidobják.

Pedig:

Zöldség, így természetesen nagyon egészséges. Rengeteg rostot tartalmaz az alacsony szénhidráttartalom mellett. Különleges illóolajat, karotint, C- és E vitamint valamint ásványi sókat találhatunk még benne. Kiválóan eltartható, így a leghidegebb télben is ehetjük.



Persze mi sem nyersen rágcsáljuk itthon, hanem megpárolom és olívaolajon megpirítom, így szuper köret lesz belőle. Vagy nagyon finom sűrű mártásnak készítem rengeteg petrezselyemmel, amit a húsleves főtt húsával, párolt sárgarépával és karalábéval ehetünk vagy egyszerűen jó kis magvas kenyérre tehetünk téli estéken. Különlegesen finom íze van.

A mártáshoz a fehérrépát megpucolom és karikákra vágom majd olívaolajon megpirítom. Kevés vízzel puhára párolom, sózom, borsozom, botmixerrel pépesítem, majd tejföllel összekeverem, végül dugig rakom petrezselyemmel. Ilyen lesz:



1 megjegyzés: