2013. január 29., kedd

Szemétspórolás

Valamelyik nap olvastam egy cikket egy kaliforniai családról, akik nem termelnek hulladékot. Annyira szép és rendezett, felesleges holmik és pazarló csomagolások nélküli az életük. Sajnos nálunk ez még kivitelezhetetlen halomszám dobjuk ki a felesleges zacskókat, csomagolóanyagokat, műanyag tégelyeket, palackokat. Már az óriási előrelépés lenne, ha szelektíven gyűjtenénk a szemetet. Kis lépésekben azonban mi is odafigyelhetünk.

Az elmúlt időszakban pár reformot én is bevezettem amivel talán a mi családunk is képes kicsit óvni a Földet:

- Soha nem veszek vagy kérek nejlonzacskót vásárlásnál, helyette újrafeldolgozott anyagból készült, amúgy teljesen divatos és trendi Envirosax szatyorba pakolok, amit mindig magamnál tartok, ugyanis nagyon picire össze lehet hajtogatni. Tavaly vettem kb. 2000Ft-ért, 20 kg-ot is elbír, könnyen mosható, szárítható, és elnyűhetetlen. Amúgy egy kis kedvcsinálónak egyik új kollekciójuk idén így néz ki:


- Ábelék iskolájában a szülői munkaközösség egész évre szóló papírgyűjtést hirdetett, így minden kedden az iskola udvarán elhelyezett papírgyűjtő konténerbe visszük a feleslegesen a postaládánkban landoló és a háztartásunkban kidobásra ítélt papírszemetet.

- Az üvegeket is külön gyűjtjük, amit hétvégén a piac melletti szelektív hulladékgyűjtő szigetre viszünk.

Praktikusan és diszkréten ebben a két műanyag tárolóban gyűjtjük a papírt és az üveget a konyhában ezzel már sokkal kevesebb hulladék kerül a kukába.


Ha pelenkás baba van a háznál az eldobható pelenkák száma növeli meg nagyon a szemét mennyiségét. Szerencsére kapható már 50%-ban megújuló alapanyagokból, környezettudatos erdőgazdaságból származó cellulózból, 100%-ban klórmentesen fehérített ökopelenka a DM-ben. AMI NEM DRÁGÁBB, SŐT OLCSÓBB mint a sztenderd márkájú pelenkák. Természetesen a minősége is megfelelő. Átázás nélkül kibírja vele Bora az éjszakát. Szóval semmi nem tart vissza attól, hogy ezt válasszam, SŐT!


- Használt elemgyűjtő az oviban és most az iskolában is van, így az elemek környezetbarát kidobása Ábel feladata lett.



- És persze gyógyszereket sem dobnék semmi pénzért a kukába, de erről már írtam: Vissza a patikába.

- A már nem használt, de még jó állapotú ruhákat a ruhagyűjtő konténerekbe visszük, a végérvényesen kimúlt darabok pedig rongyként folytatják pályafutásukat.

Persze sehol sem vagyunk a kaliforniai családhoz képest, de azért legalább igyekszünk.

1 megjegyzés: