2011. december 6., kedd

Ananászt a csizmába

Fitt és alakjukra vigyázó anyukáknak - a korlátozott számú minőségi csoki mellé, (mert azért arra is szükségünk van :-) ) - nincs is jobb ajándék a Mikulástól, mint az ananász. Igazi különleges téli csemege, tele jótékony egészségmegőrző hatással és karcsúsító tulajdonsággal.


A dél-amerikai Paraguay-ból származó ananász Európába érkezését Kolumbusznak köszönhetjük. Ő volt az, aki második amerikai útján, egy Guadeloupe nevű városkában felfigyelt a furcsa tobozokat csendesen eszegető indiánokra, akik, mint később kiderült, nemcsak finom íze miatt fogyasztották a gyümölcsöt, hanem élénkítő, vízhajtó, emésztést segítő, tisztító hatása miatt is nagy becsben tartották.


Nem is beszélve arról, hogy a délceg indiánok az édes gyümölcsöt hívták segítségül férfierejük karbantartására is, ugyanis úgy tartották, ha minden nap megisznak egy nagy adag, csilivel és mézzel elkevert ananászlevet, semmi nem tudja megállítani őket.

A friss ananászból már 30 dkg is képes fedezni napi C-vitamin és mangánszükségletünket, emellett rengeteg A- B- és E-vitamin, kalcium, kálium, vas, magnézium és folsav található benne, így többek között erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét, szabályozza a vízháztartást, valamint biztosítja a gyomor egészséges működését. Emellett enyhíti a fájdalmat, leviszi a lázat és gyulladáscsökkentő.

Legjobban azonban az emésztésre hat, a benne található zsírbontó enzimnek köszönhetően. Ez az enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát, illetve javítja a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését ugyanakkor felgyorsítja az anyagcserét.

Az ananász a lehető legrostosabb egzotikus gyümölcs ezért kiválóan tisztítja az emésztőrendszert, és kiüríti a méreganyagokat. Nem mellékesen az ananász tíz dekánként csak harminc kalóriát tartalmaz, így tökéletes csemege a diétázóknak is!

Ezek a jótékony hatások viszont csak a friss ananászban vannak jelen, ami a tartósítás során elveszik. A konzerv ananászra ránézni sem érdemes (mellesleg cukrozzák is...), ezért csakis az érett, egész gyümölcsöt szabad megvenni , mégpedig olyat, ami sárga és kellemes illatú, levelei pedig zöldek, frissek, vaskosak, az alsókat pedig könnyen ki lehet  húzni.

Én mindig ananászt kérek a Mikulástól :-)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése