2012. február 14., kedd

Gyógytea téli bajokra


Már megint tea, de ez most nagyon is aktuális és szerintem nem csak nálam. Jobbulást minden köhögőnek!

A hideg beköszöntével mindenkit lassan utolérnek a náthás, torokfájós napok. Ilyenkor lesz segítségedre a hársfatea, amely meghűléses betegségek gyógyítására és köhögéscsillapításra is kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Hatóanyagai serkentik az immunrendszer működését, ami a nyirkos időben igencsak javadra válik.


 
A germánoknál a hárs a szerelmesek fája volt, úgy tartották a fa termékenységet és jómódot ad. A középkorban a hársból Mária-képeket és szentek szobrait faragták, ezért szent fának nevezték.

Az illatos virágzatú hársfa a legtöbb parkban megtalálható. Kedveli a hegy- és dombvidékek, száraz tölgyesek talaját. Két fajtája a legelterjedtebb: a széleslevelű hárs és a kislevelű hárs. Mindkét hársfajta kellemes illatú virágjait és a rajtuk lévő pergamenszerű murvaleveleket is használják gyógyászati célokra. A fa felhasználandó részeit június folyamán gyűjtik. A betakarítás idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem alkalmas jó minőségű alapanyagnak. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik, ezért a virágokat röviddel a kinyílásuk után gyűjtik, mert az első három napon adják a leghatékonyabb teafüvet. Szedés után rögtön és gyorsan meg kell szárítani. Ez történhet a levegőn, vagy 40 C°-os, nyitott ajtajú sütőben. A hársfavirágot apróra vágva, jól záródó edényben fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.

A növény antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. A hársvirágot a meghűléses megbetegedések megelőzésére alkalmas legjobb gyógynövénynek tartják. Különösen a nátha az, amit a hársfavirágtea és a fokozatosan emelkedő hőfokú lábfürdő idejekorán történő alkalmazásával többnyire sikeresen leküzdhetünk. Az orvostudomány a lázzal járó megfázásnál, mint izzasztóteát ajánlja. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító szer.
 
Hatásai:
- Légúti hatás: köhögéscsillapító, torokgyulladást csökkentő.
- Idegrendszeri hatás: feszültségoldó, nyugtató.
- Bőrre gyakorolt hatás: izzasztó, bőrtisztító.
- Emésztőrendszeri hatás: rossz szagú széklet, hasmenés, valamint a vastagbél görcsös állapotánál ajánlott fogyasztani. 

A terhesség során előforduló álmatlanság ellen, lefekvés előtt ajánlott melegen egy bögre hársfateát elkortyolgatni.

Hogyan használd?

Tea: 2-3 dl forró vízzel forrázz le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrd le. Izzadás céljából jó melegen fogyaszd.

Borogatás: 3 dl forró vízzel forrázz le 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrd le. Naponta kétszer langyos főzettel borogasd a beteg bőrfelületet.
A hársfavirágból készült méz is kiváló nyugtató, antiszeptikus hatású, influenza esetén érdemes ezzel édesítened hársfateádat.

Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése