2012. június 8., péntek

Ropogós, édes és egészséges!

Most kell enni annyi cseresznyét amennyit csak bírunk! Panaszra nincs okom nálunk mindenki imádja, így holnap reggel irány a piac!



A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették a cseresznyét. A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (Kr. e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!

A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért tudták vele oltani a szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.



Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C vitaminok a jelentősek, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek, kismamáknak kifejezetten ajánlott. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

A bogyós gyümölcsök erősíti és rugalmassá teszi az ér falait, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti.
Mivel hamar megromlik, vásárlás előtt figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen. Fontos, hogy a szárával együtt vegyük, mert úgy tovább friss marad. Ha odafigyelünk a helyes tárolásra akár 6-7 napig is eláll a hűtőszekrényben. Ehhez mosatlanul és kiterítve tegyük egy tálcára a cseresznyét, úgy hogy ne nyomódjanak egymáshoz szemek. Ezek után  egész héten rájárhatunk!

Cseresznyés túrómousse

Az idei desszert kedvenc nálunk a túrómousse friss gyümölccsel. Ehhez 4 dl frissen felvert tejszínt keverek fél kiló túróhoz és telerakom friss gyümölccsel, esetleg egy kevés nyírfacukorral édesítem, majd legalább öt órára beteszem a hűtőbe. Most hétvégén a cseresznyés változatot fogom elkészíteni!

Friss magyar eper piacról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése