A marcipán alapja, a karácsonyi sütemények éke, a
bőrápolás királynője. A mandula a
rózsafélék családjába tartozik és bár hazánkban nem őshonos, de középhegységeink
és a Balaton-felvidék meleg, száraz lejtőin jól érzi magát, így szeptemberben
már piacra is kerül a friss, illatos termés.
A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, így fogyasztásával méregteleníthetünk és erősíthetjük az immunrendszerünket.
Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a
P-vitamin és a foszfor.
Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a
csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kalcium-kálium
egyensúlyát. Remek rézforrás, ami elősegíti az oxigén szállítását és jó
hatással van az idegrendszerre. Cinktartalma elősegíti a sebgyógyulást.
Jelentős vastartalma miatt vérszegények, gyerekek és kismamák hasznos rágcsálnivalója.
A
mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyiség, így ez a
kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában, hamar teltségérzetet okoz, valamint mérsékli a
vércukor-szint hirtelen emelkedését.
A
lenyúzott magbélből nyert vitamindús és egészséges mandulatejet évszázadok óta
fogyasztják. Lisztjéből gluténmentes süteményeket készíthetünk.
A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok
egyike. Hatásosan ápolja a száraz és érzékeny bőrt, ezért a bőrápoló
kozmetikumok fontos alkotóeleme. Természetes hatóanyagai nyugtatóan hatnak, így
érzékeny bőrű és ekcémás kisbabáknak is ideális.
Telítetlen zsírsav tartalma védőréteget
képez a bőrön, ezáltal óvja az olyan külső hatások ellen,
mint a szél és a hideg.
Az ősszel vett mandulát sötét, hűvös helyen, légmentes a legjobb
tárolni.
A barna héját úgy tudjuk a legkönnyebben lehúzni, ha forró vízbe mártjuk. Viszont pirítva akár héjastul is remek csemege, hiszen a pirítás remekül kiemeli az ízeit, a 75 C fokra-ra
előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul és csodás illattal
árasztja el a konyhát.
A sütemények mellett saláták, krémlevesek dísze is lehet. Én ma a
sütőtökrémlevesbe szórom, délután pedig pirítva fogjuk rágcsálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése