2012. december 23., vasárnap

Mandula

A marcipán alapja, a karácsonyi sütemények éke, a bőrápolás királynője. A mandula a rózsafélék családjába tartozik és bár hazánkban nem őshonos, de középhegységeink és a Balaton-felvidék meleg, száraz lejtőin jól érzi magát, így szeptemberben már piacra is kerül a friss, illatos termés.

A mandula bőségesen tartalmaz E-vitamint, így fogyasztásával méregteleníthetünk és erősíthetjük az immunrendszerünket.
Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor. 
Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kalcium-kálium egyensúlyát. Remek rézforrás, ami elősegíti az oxigén szállítását és jó hatással van az idegrendszerre. Cinktartalma elősegíti a sebgyógyulást. 
Jelentős vastartalma miatt vérszegények, gyerekek és kismamák hasznos rágcsálnivalója.
A mandulában egyidejűleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyiség, így ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában, hamar teltségérzetet okoz, valamint mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.

A lenyúzott magbélből nyert vitamindús és egészséges mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. Lisztjéből gluténmentes süteményeket készíthetünk.


A mandulaolaj a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Hatásosan ápolja a száraz és érzékeny bőrt, ezért a bőrápoló kozmetikumok fontos alkotóeleme. Természetes hatóanyagai nyugtatóan hatnak, így érzékeny bőrű és ekcémás kisbabáknak is ideális. 



Telítetlen zsírsav tartalma védőréteget képez a bőrön, ezáltal óvja az olyan külső hatások ellen, mint a szél és a hideg.
Az ősszel vett mandulát sötét, hűvös helyen, légmentes a legjobb tárolni.

A barna héját úgy tudjuk a legkönnyebben lehúzni, ha forró vízbe mártjuk. Viszont pirítva akár héjastul is remek csemege, hiszen a pirítás remekül kiemeli az ízeit, a 75 C fokra-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul és csodás illattal árasztja el a konyhát.
A sütemények mellett saláták, krémlevesek dísze is lehet. Én ma a sütőtökrémlevesbe szórom, délután pedig pirítva fogjuk rágcsálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése