2013. január 10., csütörtök

Cékla januárban (is)

Januárban is fontos, hogy sok zöldséget együnk. Persze nem az aranyárban kapható ízetlen, melegházi paradicsomra, vagy a holland (????...????) kaliforniai paprikára gondolok, hiszen nem sokat érnék a vízzel felpumpált és ki tudja milyen vegyszerektől virító melegházi szépségekkel.

Sokkal, de sokkal jobban járunk, ha a saját éghajlatunkon termő, jól eltartható, akár januárban is ehető zöldségeket választunk. Nem mellesleg így magyar termést vihetünk haza, jóval kedvezőbb áron.



Ilyen csodás hazai zöldségünk a cékla. Ha eddig csak savanyúságként ettük nagy ritkán, akkor érdemes megbarátkozni a rubinvörös belsőt rejtő fekete kis gumóval. Bőven találunk benne ugyanis C- illetve B- vitaminokat, béta-karotint, rengeteg vasat, rezet, folsavat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Kiváló vérképző tulajdonságát annak köszönheti, hogy a benne található nyomelemeket az emberi szervezet nagyon jól tudja hasznosítani, ami serkenti a vörösvérsejtek képződését. Ideális májtisztító, vörös festékanyaga a betain pedig tumorellenes hatású.

Párolva és házi majonézzel ízesítve különleges köret, vékonyan szeletelve szendvicsek kiegészítője lehet. Legjobban nekem azonban salátaként jön be, íme hozzá a nagyon egyszerű recept:



Lereszelek egy fej nyers céklát, pár almát és néhány szál sárgarépát. Öntetnek kap egy kis olívaolaj, mustár és egy kis kanál méz keverékét, majd egy csipet só és bors következik, a tetejére pedig friss petrezselyemzöld kerül. És kész is a könnyű, egészséges, vitamindús (nem csak) januári vacsora.   

BestZeller

Baktériumpusztító fa a konyhában

2 megjegyzés: