2011. június 16., csütörtök

Sérülésmentes testmozgás

A sport az egészséges életmód egyik alapköve, amely frissen tartja szervezetünket. Hogy ez így is maradjon, fontos, hogy a helyes előkészületeket megtegyük, és a sajnos túlságosan gyakori sérülésektől megvédjük magunkat. Ezért mindenféle sporttevékenység végzéséhez alapfeltétel a helyes bemelegítés, mivel szervezetünk nincs arra berendezkedve, hogy néhány másodperc alatt nulláról százra váltson.




Ha testünk nincs különösebb megerőltetésnek kitéve, az izomok vérkeringése és az energia-anyagcsere is kímélő alapjáratban van. Ezért az izmokat, a szalagokat és az ízületeket is lassan hozzá kell szoktatni a rájuk váró feladatra. A bemelegítés következtében az energia-anyagcserénk felgyorsul és a testhőmérsékletünk enyhén megemelkedik. Az izmok, inak és szalagok hajlékonysága,rugalmassága fokozatosan növekszik és az általános mozgékonyság javul. Egyre inkább eléri a test teljes teljesítőképességét.

Természetesen a bemelegítés nem túlságosan érdekfeszítő, ezért sokan átugorják. Azonban minél egyszerűbbek a gyakorlatok, annál könnyebben vesz erőt magán az ember. Az iskolai tornaórákról ismert gugolások, karlendítések, törzshajlítások,vállkörzések teljesen ideálisak a bemelegítéshez. A gyakorlatsor elsőként a nagy izmok, mint p. a vállak, a hát, a has és a felsőlábszár mozgásgyakorlataival kezdődik. Végül következik a különösen igénybevett testrészek forgatása, amelynél a legalább tíz másodperces forgatási fázist be kell tartani, hogy az inak az optimális hosszukat elérhessék.

Az ideálisan 5 percig tartó gyakorlatsorral a nyaktól kezdve egészen a lábujjakig meg kell mozgatni a testet. Ugyanakkor törekedni kell arra, hogy az edzés ideje alatt az izomzat ne hűljön ki, mert ha kihűl akkor az is fokozhatja sérülésveszélyt.



Energia a levegőből

Írta: Reka, a cikk a hírtv online életmód rovatában jelent meg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése