Ha a hideg októberi reggelek
kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered kökénnyel! Kékesfekete termését ilyenkor érdemes szüretelni. Csábító
mellékhatásként, pedig karcsúsodhatsz is. Kortyolgasd hófehér virágjából
készült teáját vagy kend a reggeli pirítósodra különleges lekvárját!
A kökény hegyoldalak,
cserjések, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozó, szinte
egész Európában honos cserje akár 4 méter magasra is megnőhet. Sötétszürke ágai
hegyes tövisekben végződnek.
Ötszirmú hófehér virágai még
a lombfakadás előtt, kora tavasszal megjelennek. A népi megfigyelés szerint a
kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás. Az áprilisban szedett
kökényvirágból egész évben hatásos gyógytea főzhető.
Termése apró, kékesfekete,
hamvas, csonthéjas vadgyümölcs, amely télen is az ágakon marad. Éretlen
termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor
az októberi dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és
enyhén édes íze lesz. Nyugat Európában pék- és teasütemények ízesítésére is
használják. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.
Hashajtó is, hasfogó is; de mindenképp fogyaszt!
A szárított virágokból
készített kökénytea vízhajtó, vértisztító, enyhe hashajtó hatással bír. Húgyúti
betegségek ellen kiválóan használható, ugyanakkor étvágytalanságot vált ki,
ezért a fogyókúrák méltán hasznos segítője.
A kökény gyümölcse vitaminok
gazdag tárháza. Legjelentősebb a magas C-vitamin tartalma. A magja is
figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illóolajat, 35% olajat, keserűanyagot és
cseranyagot tartalmaz. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr
betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő.
Zsírcsökkentő, ezért fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és
vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazható. A kökény
termése a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladását is gyógyítja. Míg
virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár hasfogó.
Gyógytea:
1 evőkanálnyi szárított
virágot önts le 2 dl forrásban lévő vízzel, 20 percig hagyd állni, majd szűrd
le. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál
társíthatod cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.
Dzsem és mártás
Gyümölcséből mézzel édesítve, októberben különleges
dzsemet főzhetsz, vagy mártást készíthesz belőle, amit húsok és
vadhúsok ízesítésére egyaránt felhasználhatsz.
Írta Réka a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése