2011. október 23., vasárnap

Dér csípte gyógyító


Ha a hideg októberi reggelek kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered kökénnyel! Kékesfekete termését ilyenkor érdemes szüretelni. Csábító mellékhatásként, pedig karcsúsodhatsz is. Kortyolgasd hófehér virágjából készült teáját vagy kend a reggeli pirítósodra különleges lekvárját!



A kökény hegyoldalak, cserjések, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozó, szinte egész Európában honos cserje akár 4 méter magasra is megnőhet. Sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. 

Ötszirmú hófehér virágai még a lombfakadás előtt, kora tavasszal megjelennek. A népi megfigyelés szerint a kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás. Az áprilisban szedett kökényvirágból egész évben hatásos gyógytea főzhető.



Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs, amely télen is az ágakon marad. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor az októberi dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. Nyugat Európában pék- és teasütemények ízesítésére is használják. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.



Hashajtó is, hasfogó is; de mindenképp fogyaszt!

A szárított virágokból készített kökénytea vízhajtó, vértisztító, enyhe hashajtó hatással bír. Húgyúti betegségek ellen kiválóan használható, ugyanakkor étvágytalanságot vált ki, ezért a fogyókúrák méltán hasznos segítője.

A kökény gyümölcse vitaminok gazdag tárháza. Legjelentősebb a magas C-vitamin tartalma. A magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illóolajat, 35% olajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő, ezért fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazható. A kökény termése a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladását is gyógyítja. Míg virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár hasfogó.

Gyógytea:
1 evőkanálnyi szárított virágot önts le 2 dl forrásban lévő vízzel, 20 percig hagyd állni, majd szűrd le. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatod cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.

Dzsem és mártás
Gyümölcséből mézzel édesítve, októberben különleges dzsemet főzhetsz, vagy mártást készíthesz belőle, amit húsok és vadhúsok ízesítésére egyaránt felhasználhatsz.

Írta Réka a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése