Most, hogy itt az október végre én is beszereztem az idei első sütőtököt. És sütőtökrémlevest fogok belőle készíteni egyik este, pirított mandulával és gyömbérrel. Remélve, hogy Miki megpucolja majd, mert az olyan férfias feladat! :)))
A sütőtök Amerika
felfedezése után került földrészünkre. Őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi
vidéke. A sütőtök felhasználásban és
tápanyag tartalomban különbözik a főzőtöktől. A főzőtök a nyári meleg hatásától
véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől, illetve a fázástól és
következményeitől.
Hatalmas mennyiségű A vitamint tartalmaz, minél
mélyebb narancssárga, annál többet. Ha megfigyeljük az
ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a kalcium, a foszfor és a magnézium hasonló
mennyiségben fordul elő benne, ezért ideális lesz a felszívódásuk és a gyógyhatásuk.
A sütőtök a megfázásos betegségekre és a tüdőgyulladásra a leghatékonyabb, ugyanakkor csillapítja a köhögési ingert. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A vitamin
jó hatással van a pattanásos bőrre. Allergikus köhögést, tüsszögést, sőt az asztma
rohamokat is csökkenthetjük, ha sütőtöklét fogyasztunk.
Vásárláskor válaszd a feszes, fényesebb sütőtököt,
mert így több hétig is friss marad, feltéve ha hűvös és sötét helyen tudod tárolni.
A sütőtök egy
kicsit édeskés, de mégis semleges ízű, ezért bátran használhatsz hozzá sokféle
fűszert. Nagyon jól ízesíthető szerecsendióval, szegfűszeggel, sáfránnyal, gyömbérrel,
de tökéletesen illik hozzá a curry és a babérlevél is. Na meg a csirkehús, amihez íme egy recept:
Csirkés sütőtök:
Hozzávalók: 2-3 db csirkemell, 75 dkg sütőtök, 1 fej
vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, kevés gyömbér, 4 evőkanál olaj, kevés kakukkfű,
2 babérlevél, 2 dl víz, törött bors, só, fél citrom leve.
A csirkehúst és a meghámozott sütőtököt is vágd apró
kockákra. A lisztet szórd a tökre, majd óvatosan keverd össze. A hagymát vágd apróra. Az olajban gyorsan süsd át a
húst, majd vedd ki. Ezután a hagymát és a tököt tedd az olajba, és 10 percig
párold. Kakukkfűvel, borssal, sóval, babérlevéllel fűszerezd, majd öntsd fel
vízzel és add hozzá a húst. Fedő alatt 40 percig párold. Végül citromlével ízesíts
vagy tegyél hozzá egy kevés tejfölt. Szerintem burgonya korokettel a legfinomabb. Igazi különleges hétvégi fogásnak számít.
Írta Réka, a cikk a Hír Tv online életmód rovatában jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése