2011. október 5., szerda

Sörben az egészség

Itt a sörfesztiválok szezonja, így aki szereti a sört, annak munícióval is szolgálhat az alábbi bejegyzés, hiszen az aranyló ital számos olyan tulajdonsággal bír, amely kimondottan jó hatással van az egészségre, amennyiben mértékkel fogyasztják.A „folyékony kenyér'”a sörélesztőnek köszönhetően igen gazdag B-vitaminokban: egy liter sör például teljesen fedezi a szervezet napi B2-vitamin-szükségletét, továbbá ugyanannyi fehérje található benne, mint egy deciliter tejben, 60 gramm kenyérben vagy 25 gramm húsban.

A sörből hozzájuthatunk a testünk működéséhez ugyancsak szükséges foszforsavhoz, az ital keserű ízanyagai pedig serkentik a nyál- és a gyomorsav-elválasztást. Nélkülözhetetlen alkotórésze a komló olyan illó olajakat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.

Sör - a lélek balzsama

A sör kedvező idegrendszeri hatását elsősorban a B-vitamin tartalmának tulajdonítják. Egyes kutatók azonban más szemszögből is megvizsgálták ezt a kérdést, s felmérték, hogyan hat a lélekre a sörfogyasztás. Mindenki számára egyértelmű, hogy a sör élvezete jobbára a társasági élet része, szinte nélkülözhetetlen kelléke a vidám, jóízű baráti, vagy családi beszélgetések. Az ilyen alkalmak pedig fokozzák az ember jó közérzetét, életörömét. Mint ahogy kutatók is megállapították, a mérsékletes sörivók elégedettebbek a családi életükkel és munkahelyi viszonyaikkal, valamint társadalmi kapcsolataiknak is nagyobb odaadást szentelnek. Napi fél liter sör oldja a stresszt, az agressziót, és kellemes ellazulást eredményez.

A szív őre

A mértékletes sörivással elkerülhető a szívinfarktus vagy legalábbis csökkenthető bekövetkezésének kockázata jelentette be nemrég egy német kutatócsoport. A team kimutatta, hogy fél liter sörben 96 milligramm B-vitamin, 35 milligramm kalcium, és 550 milligramm kálium található. A B-vitamin a vérképzésben játszik szerepet, de jó hatással van az idegrendszerre is. A kalcium a csontokat, a kálium az izmokat tartja karban, s a vízháztartás egyensúlyáért felelős. 


Írta: Réka, a cikk a Hír TV online Életmód rovatában jelent meg.

1 megjegyzés: