Az avokádó az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Rengeteg
káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális. Az aligátorkörtének nevezett avokádó örökzöld, trópusi fán
terem, súlya akár az egy kilogrammot is elérheti. Héja kemény, majdnem
páncélos, színe haragoszöld, de akár feketéslila is lehet. Puha, vajszerű és
nagyon tápláló élénk zöld húsa közepén hatalmas, barna mag található, melynek
értékes zsíros olaját hidegen sajtolják ki. Az érett gyümölcs nyersen azonnal
fogyasztható.
Sok vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle
ásványi anyagot tartalmaz, közöttük az A-vitamin elővitaminját, a karotint is. Jelentős
mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin található benne. Olaja -
összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és
ásványianyag-tartalmú. Az aztékok kedvenc zöldsége a spanyol megszállók révén
jutott Közép- és Dél-Amerikából Európába.
Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony
hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az ízületi gyulladás egyik
legjobb gyógyszere. Az avokádó fogyasztása a vérkoleszterin esetében csak az
úgynevezett LDL-szint csökkenését segíti elő, miközben a szív megfelelő
működéséhez szükséges HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét emeli.
Az avokádó B-vitaminjainak segítségével az agysejtek
könnyebben termelnek melatonint, mely a nyugodt alvás egyik záloga. Az
élénkzöld gyümölcshúsban található vitaminoknak köszönhetően kitűnő
antioxidáns, használata különösen a rák ellen folytatott küzdelemben
eredményes.
És persze finom is! Vegyétek, egyétek ti is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése