2011. október 3., hétfő

Tudatosan a mellrák ellen

Október világszerte az emlőrák megelőzési kampány hónlapja. Számos tudományos társaság, női magazin, egészségügyi dolgozó hívja fel ilyenkor még intenzívebben a nők figyelmét arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a halálos kór ellen a rendszeres önvizsgálatés a TUDATOS ÉLETMÓD!!! 



A sportoló nők közt ritkább a mellrák

Lehetséges, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét. Legalábbis erre az eredményre jutott a norvég Inger Thune a Tromsi Egyetemen. Munkatársaival több mint 25 ezer asszony adatait követték figyelemmel 14 éven át. Összehasonlították életmódjukat, és a norvég Rákközpont adatai alapján megbetegedésüket. Statisztikai elemzésük szerint azoknál a nőknél, akik hetente többször aktívan sportoltak, 37 százalékkal ritkábban fordult elő a mellrák mint a fizikailag inaktív asszonyok közt.

A jobb esélyek nem csak a sportolóknál mutatkoztak: a nehéz fizikai munkát végző nők körében ötven százalékkal kevesebb volt a mellrákos megbetegedés. Az eredményekre közvetlen magyarázat egyelőre nincs, csupán annyi sejthető, hogy a rák kialakulásának esélyét a vérhormonszint és az immunrendszer állapota befolyásolja, ez utóbbiakat pedig a fizikai aktivitás.

Széles körű statisztikai elemzések szerint összefüggés tételezhető fel még az állati zsiradékok fogyasztásának mértéke, a törzsre szorítkozó elhízás, e kettő kombinációja, az alkoholfogyasztás és az emlőrák gyakorisága között is.

A terhességek számával és a hozzá kapcsolódó szoptatással  is csökken a mellrák rizikófaktor

Mindenekelőtt azoknál a nőknél, akik harminc éves koruk előtt szültek. A Lence című orvosi hetilap egy kiterjedt vizsgálat eredményét tette közzé, amely szerint a fejlődő országokban az a tény, hogy a nők sok gyereket szülnek, és őket sokáig szoptatják, magyarázza azt, hogy ezekben az országokban sokkal alacsonyabb a mellrákos esetek száma. Ez volt az eddigi legnagyobb ilyen vizsgálat és ennek során egyértelműen ki lehetett mutatni, hogy minél tovább szoptat egy nő, annál védettebb a mellrákkal szemben. Az is kiderült, hogy a védőhatás hozzáadódik a szülések száma által jelent védettséghez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése