2011. október 6., csütörtök

Mesélj Minden Nap!

A Médiaunió Alapítvány Mesélj Minden Nap címmel elindította az ország egyik legnagyobb társadalmi célú kampányát. Szükség is van rá.... 

Ábel ovis csoportjában a múlt heti szülői értekezleten az óvó nénik mellett a logopédus néni is jelen volt, és szomorú tényekre hívta fel a figyelmünket. A csoportból (ahová bár közepes vagy inkább magasabb társadalmi státuszú szülők gyerekei járnak) az óvodások FELE mégis logopédiai foglalkozást igényel....

A nagycsoportosok felmérése során kiderült, hogy az egyéni beszédhibák mellett (amit a hagyományos logopédia gyorsan kiküszöböl) a legnagyobb gond, hogy a gyerekek nem tudnak szépen és választékosan beszélni, mert nem hallgatnak mesét a szüleiktől, helyette bugyuta mesefilmeket bámulnak és nem beszélgetnek eleget a családban, hanem egyedül számítógépeznek (!) öt, hat évesen.....Miért????  Nekem ilyenkor a hajam égnek áll és teljesen fel vagyok háborodva.

Sajnos be kell, hogy lássam ez nem evidens minden szülőnek.... és sokszor egyszerűbb megoldásnak tartják belökni a gyereket a DVD lejátszó elé vagy csak benyomni valami idétlen mesecsatornát.

Nem mondom, nálunk is lehet rajzfilmeket vagy akár gyerekfilmeket nézni, de szigorú cenzúrával és nem este lefekvés előtt és végképp nem minden áldott nap.

Ábelnek én már pár hónaposan könyveket mutogattam, egy éves korától (miután leszokott az esti anyatejezésről) pedig minden este mesélünk neki. Én inkább mesekönyvekből, (nemrég olvastuk ki az eredeti - Karinthy által fordított - Micimackót, és a héten kezdtük el Rumini harmadik kötetét), Miki pedig legtöbbször fejből mesél és már egy egész regényt költött a három kismalac alapmeséből (amihez persze égetett szélű mesetérképet is készítettek).


Tudom este fáradtak a szülők, de akkor is megéri azt a kis időt gyermekeinkre szánni, mesélni nekik és beszélgetni velük. Ehhez nyújt segítséget és muníciót a Mesélj Minden Nap  kampány honlapja, ahol remek mesekereső is van! Itt minden korosztálynak - 0-tól 12 éves korig - találhatunk meséket, tehát lehet böngészni már ma estére is!


És terjesszük, hogy azokhoz is eljusson a mesélés varázsának híre, akiknek a legnagyobb szükségük van rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése