2011. október 5., szerda

Sörben az egészség

Itt a sörfesztiválok szezonja, így aki szereti a sört, annak munícióval is szolgálhat az alábbi bejegyzés, hiszen az aranyló ital számos olyan tulajdonsággal bír, amely kimondottan jó hatással van az egészségre, amennyiben mértékkel fogyasztják.



A „folyékony kenyér'”a sörélesztőnek köszönhetően igen gazdag B-vitaminokban: egy liter sör például teljesen fedezi a szervezet napi B2-vitamin-szükségletét, továbbá ugyanannyi fehérje található benne, mint egy deciliter tejben, 60 gramm kenyérben vagy 25 gramm húsban.

A sörből hozzájuthatunk a testünk működéséhez ugyancsak szükséges foszforsavhoz, az ital keserű ízanyagai pedig serkentik a nyál- és a gyomorsav-elválasztást. Nélkülözhetetlen alkotórésze a komló olyan illó olajakat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.

Sör - a lélek balzsama

A sör kedvező idegrendszeri hatását elsősorban a B-vitamin tartalmának tulajdonítják. Egyes kutatók azonban más szemszögből is megvizsgálták ezt a kérdést, s felmérték, hogyan hat a lélekre a sörfogyasztás. Mindenki számára egyértelmű, hogy a sör élvezete jobbára a társasági élet része, szinte nélkülözhetetlen kelléke a vidám, jóízű baráti, vagy családi beszélgetések. 



Az ilyen alkalmak pedig fokozzák az ember jó közérzetét, életörömét. Mint ahogy kutatók is megállapították, a mérsékletes sörivók elégedettebbek a családi életükkel és munkahelyi viszonyaikkal, valamint társadalmi kapcsolataiknak is nagyobb odaadást szentelnek. Napi fél liter sör oldja a stresszt, az agressziót, és kellemes ellazulást eredményez.

A szív őre

A mértékletes sörivással elkerülhető a szívinfarktus vagy legalábbis csökkenthető bekövetkezésének kockázata jelentette be nemrég egy német kutatócsoport. A team kimutatta, hogy fél liter sörben 96 milligramm B-vitamin, 35 milligramm kalcium, és 550 milligramm kálium található. A B-vitamin a vérképzésben játszik szerepet, de jó hatással van az idegrendszerre is. A kalcium a csontokat, a kálium az izmokat tartja karban, s a vízháztartás egyensúlyáért felelős. 


Írta: Réka, a cikk a Hír TV online Életmód rovatában jelent meg.

1 megjegyzés: