Az adventi és a karácsonyi időszakában sokkal több édességet fogyasztunk, mint az év többi részében. Azért ilyenkor sem árt odafigyelni, hogy mivel cukrozod kedvenc süteményeidet. Kis odafigyeléssel természetes, egészséges és tápláló anyagokkal édesítheted meg életedet.
Gyümölcscukor
A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő, ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatják. A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb gyümölcscukrot. Magas az élelmi rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk Az elhízás megelőzésében, az egészséges és diétás táplálkozásban az étrend alapját ennek a táplálékcsoportnak kell alkotnia. A gyümölcscukor fogyasztása hozzájárulás az egészségesebb táplálkozáshoz.
A nélkülözhetetlen
szőlőcukor
A szőlőcukor, azaz a glükóz a legegyszerűbb szénhidrát, mely
bizonyos élelmiszerekben, mint például a szőlőben önmagában is előfordul.
Szinte azonnal felszívódik. A szőlőcukor a sejtek legfontosabb tápanyaga,
vérünk állandó és nélkülözhetetlen komponense. A keményítőt és a répacukrot
enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva azonnal a véráramba
kerül.
Minden életfolyamatunkhoz - a mozgáshoz, a növekedéshez,
stb. - izommunka szükséges, ez pedig megfelelő energiaforrás nélkül nem
lehetséges. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, eközben pedig energia
szabadul fel. A vércukor a belélegzett oxigénnel széndioxiddá ég el és az így
keletkezett energiamennyiség szolgáltatja a testmozgások, a testben lezajló
kémiai folyamatok és hőkisugárzás energiaszükségletét.
A fel nem használt glükóz a májban, és az izomsejtekben
raktározódik. Az izmok rendszerint 90-120 perces intenzív fizikai
tevékenységhez elegendő glikogént tárolnak. Amikor szükséges, a tárolt glikogén
újra az erőt adó szőlőcukorrá alakul át.
A felesleges glikogén egy bizonyos hányadát képes a máj
elraktározni, viszont a túl nagy „raktárkészlet” zsírrá alakul.
Az agy működéséhez hihetetlen mennyiségű energia szükséges,
és a glükóz az egyedüli energiaforrás számára. Felnőtt emberben a központi
idegrendszer használja fel a bevitt szénhidrát kb. 40 %-át, egy 10 kg-os, egy év körüli
kisgyermek esetében az arány még magasabb: 80%. Minden agytevékenységhez -
koncentráláshoz, gondolkodáshoz és emlékezéshez, sőt még az alváshoz is - sok
energiára, nevezetesen szőlőcukorra van szükség. Az agy, amely a testtömeg nem
egészen 2 %-át képezi, az energiafelhasználás kb. 20 %-áért felelős.
Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szőlőcukor és más
szénhidrátok bevitele jelentősen elősegíti az agyi funkciókat, serkenti a
gondolkodást, javítja a memóriát, elősegíti az információk rögzülését, a
tanulást. Mindemellett a szívműködésre is jótékony hatással van.
A szőlőcukor fogyasztása minden nap ajánlott, por formában
kapható változata ideális sütéshez, teák és más italok ízesítésére.
Sportolóknak, vizsgázóknak, nehéz fizikai és szellemi munkát végzőknek pedig
kimondottan javasolják a szakemberek.
Nádcukor
A biotermesztésből származó finomítatlan, világos
nádcukorral kiválóan helyettesítheted az iparilag manipulált kristálycukrot. A
nádcukor a hagyományos cukorral szemben finomítatlan, természetes termék. Mikro-
és makróelem-tartalma bizonyítottan magasabb a hagyományos kristálycukorhoz
képest. A nádcukor előállításánál a legfőbb cél, hogy a természetes
melasztartalmát megőrizze, amely gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. A
nádcukor különleges aromájú és jellegzetes színű cukorkészítmény.
Többféle színű és állagú nádcukor kerül forgalomba az
egészen világostól a sötétbarnáig
Saját csomagolásában, vagy jól záródó dobozban, száraz,
hűvös helyen tárold.
Juharszirup - az édes
vitamin
Senki nem tudja pontosan, hogy mikor fedezték fel az
indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a
tavasz első heteiben. Mindenesetre, mikor a francia telepesek kezdték
benépesíteni a Szent Lőrinc folyó völgyét a 17.-18. században, hamar rájöttek,
hogy az erdők könnyen hozzáférhető, ízletes édesítőszer-forrást rejtenek.
Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves juharfába,
egy vödröt helyezni a lyuk alá és várni, hogy a nedű kicsöpögjön. Szakértői
számítások szerint ezen csapokon keresztül a juharfa nedvének csupán 10%-a
nyerhető ki a tavaszi rügyekből, ezért nem káros a fa egészségére.
A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi
anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Québec szélsőséges klímája miatt a
juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát
felhalmoznia, méghozzá keményítő formájában, mely a fa gyökereiben
raktározódik. Mikor eljön az idő, hogy a fa felébredjen hosszú, téli álmából, a
keményítő 100% természetes cukorrá alakul.
A juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön
belőle - 40 liter kel! 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a
nedvet hatalmas edényekben és kádakban forralták. Az így nyert szirup igen
különböző lehet színre és ízre nézve, melynek minősége magától a fától függ,
illetve az időjárási viszonyoktól. A sötétbarnától a világos borostyán színűig
bármilyen lehet. Általában minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. Innen
ered a juharszirup osztályzási rendszere, A-tól (a legvilágosabb) D-ig (a
legsötétebb). A sötétebb szirup általában alkalmasabb főzésre, de sokan
részesítik előnyben a világosabbat, melyet palacsintához és egyéb ételekhez
fogyasztanak. De ez már csupán ízlés, és nem minőség kérdése, a sötétebbek
ugyanolyan tiszták és ízletesek, mint a világosabbak.
Az emberi szervezet másképp dolgozza fel a juharszirupot,
mint minden más édesítőt, például a kukorica szirupot, vagy a közönséges
cukrot. Ezek a termékek megterhelik szervezetünket, míg a juharszirup számos
fontos vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz.
A, B5, B2, B6 - vitaminokat, folsavat és biotin is
tartalmaz. A cukrok mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot,
vasat és B1-vitamint. Nem tartalmaz viszont zsírt és fehérjét, ezért a
tejfehérje-érzékeny gyerekek számára is kitűnő kalciumpótló édesítőszer.
Candidában szenvedők is fogyaszthatják!
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése