2011. december 23., péntek

Édes élet Karácsonykor


Az adventi és a karácsonyi időszakában sokkal több édességet fogyasztunk, mint az év többi részében. Azért ilyenkor sem árt odafigyelni, hogy mivel cukrozod kedvenc süteményeidet. Kis odafigyeléssel természetes, egészséges és tápláló anyagokkal édesítheted meg életedet.


Gyümölcscukor

A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40 %-kal kevesebb is elegendő, ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatják. A zöldség és főzelékfélék, gyümölcsök tartalmazzák a legtöbb gyümölcscukrot. Magas az élelmi rost-, vitamin és ásványi anyag tartalmuk Az elhízás megelőzésében, az egészséges és diétás táplálkozásban az étrend alapját ennek a táplálékcsoportnak kell alkotnia. A gyümölcscukor fogyasztása hozzájárulás az egészségesebb táplálkozáshoz.



A nélkülözhetetlen szőlőcukor

A szőlőcukor, azaz a glükóz a legegyszerűbb szénhidrát, mely bizonyos élelmiszerekben, mint például a szőlőben önmagában is előfordul. Szinte azonnal felszívódik. A szőlőcukor a sejtek legfontosabb tápanyaga, vérünk állandó és nélkülözhetetlen komponense. A keményítőt és a répacukrot enzimek bontják szőlőcukorrá, ami a bélből felszívódva azonnal a véráramba kerül.

Minden életfolyamatunkhoz - a mozgáshoz, a növekedéshez, stb. - izommunka szükséges, ez pedig megfelelő energiaforrás nélkül nem lehetséges. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, eközben pedig energia szabadul fel. A vércukor a belélegzett oxigénnel széndioxiddá ég el és az így keletkezett energiamennyiség szolgáltatja a testmozgások, a testben lezajló kémiai folyamatok és hőkisugárzás energiaszükségletét.

A fel nem használt glükóz a májban, és az izomsejtekben raktározódik. Az izmok rendszerint 90-120 perces intenzív fizikai tevékenységhez elegendő glikogént tárolnak. Amikor szükséges, a tárolt glikogén újra az erőt adó szőlőcukorrá alakul át.
A felesleges glikogén egy bizonyos hányadát képes a máj elraktározni, viszont a túl nagy „raktárkészlet” zsírrá alakul.

Az agy működéséhez hihetetlen mennyiségű energia szükséges, és a glükóz az egyedüli energiaforrás számára. Felnőtt emberben a központi idegrendszer használja fel a bevitt szénhidrát  kb. 40 %-át, egy 10 kg-os, egy év körüli kisgyermek esetében az arány még magasabb: 80%. Minden agytevékenységhez - koncentráláshoz, gondolkodáshoz és emlékezéshez, sőt még az alváshoz is - sok energiára, nevezetesen szőlőcukorra van szükség. Az agy, amely a testtömeg nem egészen 2 %-át képezi, az energiafelhasználás kb. 20 %-áért felelős.

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a szőlőcukor és más szénhidrátok bevitele jelentősen elősegíti az agyi funkciókat, serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, elősegíti az információk rögzülését, a tanulást. Mindemellett a szívműködésre is jótékony hatással van.

A szőlőcukor fogyasztása minden nap ajánlott, por formában kapható változata ideális sütéshez, teák és más italok ízesítésére. Sportolóknak, vizsgázóknak, nehéz fizikai és szellemi munkát végzőknek pedig kimondottan javasolják a szakemberek.

Nádcukor

A biotermesztésből származó finomítatlan, világos nádcukorral kiválóan helyettesítheted az iparilag manipulált kristálycukrot. A nádcukor a hagyományos cukorral szemben finomítatlan, természetes termék. Mikro- és makróelem-tartalma bizonyítottan magasabb a hagyományos kristálycukorhoz képest. A nádcukor előállításánál a legfőbb cél, hogy a természetes melasztartalmát megőrizze, amely gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben. A nádcukor különleges aromájú és jellegzetes színű cukorkészítmény.
Többféle színű és állagú nádcukor kerül forgalomba az egészen világostól a sötétbarnáig
Saját csomagolásában, vagy jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tárold.


Juharszirup - az édes vitamin

Senki nem tudja pontosan, hogy mikor fedezték fel az indiánok azt az egyedi ízt és különlegességet, melyet a juharfa nedve ad a tavasz első heteiben. Mindenesetre, mikor a francia telepesek kezdték benépesíteni a Szent Lőrinc folyó völgyét a 17.-18. században, hamar rájöttek, hogy az erdők könnyen hozzáférhető, ízletes édesítőszer-forrást rejtenek.



Csupán lyukat kellett fúrni egy legalább 40 éves juharfába, egy vödröt helyezni a lyuk alá és várni, hogy a nedű kicsöpögjön. Szakértői számítások szerint ezen csapokon keresztül a juharfa nedvének csupán 10%-a nyerhető ki a tavaszi rügyekből, ezért nem káros a fa egészségére.

A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3-5%-ban cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból áll. Québec szélsőséges klímája miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, méghozzá keményítő formájában, mely a fa gyökereiben raktározódik. Mikor eljön az idő, hogy a fa felébredjen hosszú, téli álmából, a keményítő 100% természetes cukorrá alakul.

A juharfa nedvét koncentrálni kell, hogy szirup készüljön belőle - 40 liter kel! 1 liter sziruphoz. A hagyományos módszer szerint a nedvet hatalmas edényekben és kádakban forralták. Az így nyert szirup igen különböző lehet színre és ízre nézve, melynek minősége magától a fától függ, illetve az időjárási viszonyoktól. A sötétbarnától a világos borostyán színűig bármilyen lehet. Általában minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. Innen ered a juharszirup osztályzási rendszere, A-tól (a legvilágosabb) D-ig (a legsötétebb). A sötétebb szirup általában alkalmasabb főzésre, de sokan részesítik előnyben a világosabbat, melyet palacsintához és egyéb ételekhez fogyasztanak. De ez már csupán ízlés, és nem minőség kérdése, a sötétebbek ugyanolyan tiszták és ízletesek, mint a világosabbak.
Az emberi szervezet másképp dolgozza fel a juharszirupot, mint minden más édesítőt, például a kukorica szirupot, vagy a közönséges cukrot. Ezek a termékek megterhelik szervezetünket, míg a juharszirup számos fontos vitamint, aminosavat, ásványi anyagot tartalmaz.

A, B5, B2, B6 - vitaminokat, folsavat és biotin is tartalmaz. A cukrok mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és B1-vitamint. Nem tartalmaz viszont zsírt és fehérjét, ezért a tejfehérje-érzékeny gyerekek számára is kitűnő kalciumpótló édesítőszer. Candidában szenvedők is fogyaszthatják!

Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése