2011. december 11., vasárnap

Mézeskalácssütés

Szombaton mézeskalácsot sütöttünk Zsuzsiékkal. Pontosabban: hagyományos svéd mézes süteményt. A receptet ugyan megreformáltam, a sima fehér liszt egy részét teljes kiőrlésű tönkölylisztre cseréltem, a cukrot pedig gyümölcscukorra, de így csak még egészségesebb lett.



A három gyerek (Vili, Barni és Ábel) gyúrta, nyújtotta, kalapálta majd szuper karácsonyi formákra szaggatta a tésztát. Zsuzsi tökéletes cukormázat próbált készíteni, én a sütő és a gyerekek között rohangáltam, míg a kreatív apukák nem éppen karácsonyi képződmények (vámpír, űrhajó, vírusok stb.) formázásával szórakoztatták magukat. Egy tepsi kicsit túlsült, de volt ami jól sikerült, így egy szép dobozba rakva finom és egészséges  karácsonyi ajándék lehet.



Íme hozzá a recept:

Svéd mézes sütemény

Hozzávalók:
-3dl méz
-2 dl gyümölcscukor
-1,5 evőkanál gyömbér
-400g vaj
-fél evőkanál fahéj
- fél evőkanál őrölt szegfűszeg
-4 dl tejszín
-1kg (bio) fehérliszt
-1/2 kg teljes kiörlésű (bió) tönkölybúzaliszt
-1 evőkanál sütőpor

Keverd össze a mézet, a cukrot, a fűszereket és a vajat, míg jól összeáll. Verd fel a tejszínhabot és apránként öntsd a masszába. A fél adag lisztbe szórd bele a sütőport, majd keverd a masszához. Takard le a tésztát és egy napig pihentesd a hűtőbe. Másnap vedd ki a hűtőből és egy óra múlva add hozzá a liszt másik felét. Nyújtsd 3-4mm vékonyra és formázd ki majd kend meg tojássárgájával. Dekorálhatod tök vagy napraforgómaggal és 180-200 C-os sütőben süsd meg. Ha kihűlt sok cukorral kikevert tojásfehérjével díszítheted.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése