2011. december 29., csütörtök

Ha kisült már: ide vele!


Egész évben, de főleg ilyenkor Karácsony és Szilveszter táján rengeteget sütünk, méghozzá olajban. Amit aztán……, pedig egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

A lefolyóba került olaj nagyon káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve, pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítva a vízi élőlényeket.



Ennek a problémának a megoldására született egy igencsak hasznos, környezettudatos és nem kevésbé kreatív kampány a MOL részéről. Aki ugyanis gondol a környezetére és a Föld jövőjére, tehát nem a lefolyóba önti, hanem, a kijelölt MOL-benzinkutakra viszi a használt sütőolajat, december elejétől ajándékba kap egy praktikus, újrahasznosított műanyagból készült, formatervezett gyűjtőedényt, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudja tárolni az olajat addig, míg újra nem jár egy kijelölt MOL-benzinkútnál, ahol térítésmentesen leadhatja.



A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő Komáromban. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.

A MOL használtsütőolaj-gyűjtő kampánya egyébként december elején megnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi kommunikációs verseny, a Europen Excellence Awards díját Ökológia és környezet kategóriában!

Miki már elkezdte a gyűjtést, így nem kérdés, hogy ezentúl hol végzi a nálunk használt sütőolaj! Lehet csatlakozni, és éljenek a halak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése