2011. december 13., kedd

Különleges gyümölcs különleges erővel


A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe, ugyanakkor kiváló antioxidáns és afrodiziákum, nem mellesleg egy nagyon finom gyümölcs.Fája a mediterrán vidékeken őshonos lombhullató növény. Szép piros virágai után alma nagyságú gyümölcse terem. Kemény héja alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések savanykás ízűek. A gyümölcs érésekor a héj késsel könnyen vághatóvá válik. 


A gyümölcsök közül a gránátalma rendelkezik a legerősebb antioxidáns erővel, így egy sor betegség megelőzésében jelenthet segítséget. Kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei (A és C-vitamin) gyorsan felszívódnak, közösen támogatva az oxigént, a szabadgyökökkel való harcban, így gátolva a rákos sejtek kialakulását. 

Tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma fogyasztása az LDL (káros koleszterin) szintjét is csökkentheti a vérben. Tumoros megbetegedések gyógyításában való hatásossága még nem bizonyított, de egyes feltételezések szerint flavonoidjainak köszönhetően csökkenti a daganatok környékén lévő érképződést. 


Fogyasztása jótékony hatással van a szisztolés vérnyomásra. Jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, melyről már kimutatták, hogy az öregedés kitűnő ellenszere, és idegrendszervédő hatása is van. A bioflavon tartalmának köszönhetően pedig csökkenti a vérrög képződés esélyét, ugyanakkor a magzatok egészséges fejlődéséhez is nagyban hozzájárul.

És az egyik legfinomabb desszertet készíthetjük belőle, ha Karácsonykor vaníliafagyira szórjuk és meleg brownie-val tálaljuk. Így nincs is más dolgunk, mint megajándékozni magunkat egy gránátalmával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése