2012. június 19., kedd

Betiltása után újra írhat a kilenc éves gasztroblogger

Végre egy gyerek, aki tudatosan szemléli az iskolai menzát és nem hagyja, hogy elhallgattassák egy óriás cukorbombával a tálcáján. Erre mi az első lépése az illetékes hatóságnak? BETILTJÁK a blogját, méghozzá Nagy Brittaniában……

A skót regionális tanács döntése értelmében végül folytathatja a blogírást az a kilencéves brit kislány, akit korábban hivatalosan is eltiltottak az iskolai menüt érintő "kompromittáló" fényképek és bejegyzések készítésétől. Martha Payne hat héttel ezelőtt vágott bele a Neverseconds című blog írásába egy iskolai projekt keretében – azért, hogy segítsen pénzt gyűjteni egy jótékonysági szervezet számára. A blogon az iskolai menza kínálatáról készített fényképeket közlölt.

Egyik nap két szem burgonyakrokettet, apró sajtburgert, három szelet uborkát és egy óriási nyalókát kaptak a gyerekek ebédre….



A blog igazi nemzetközi sikerré nőtte ki magát, indulása óta több millió felhasználó látogatott el az oldalra. Az Edinburgh-től mintegy 210 kilométerre nyugatra fekvő Lochgilpheadben élő amatőr „gasztroblogger" gondosan kiértékelte a fogások összetételét és egészségügyi értékét. „Igazán érdekelne, hogy honnan származik ez a csirkehús – írta a kilencesztendős kislány az ebédre kínált csirkés fajita (egy mexikói specialitás) kapcsán. – Ezért úgy döntöttem, hogy írni fogok az ügyben illetékes hölgynek. Tudom persze, hogy csirkétől származik, de én azt szeretném tudni, hogy a csirke honnan származik.”


Nem tetszett a hatóságnak

A felhasználókkal ellentétben az illetékes helyi hatóság már nem volt annyira elragadtatva az iskolai menzát sokszor negatív színben feltüntető bejegyzésektől, ezért megtiltotta a kislánynak a további felvételek készítését. Az Argyll and Bute-i régió tanácsának korábbi indoklása szerint Payne fényképei félrevezetők voltak, és kellemetlen helyzetbe hozták a menza személyzetét. A régiós tanácsot különösen bosszantotta a Daily Record című skót lapban megjelent cikk, amely behatóan foglalkozott a bloggal.


A tanács „az iskolai menza ellen intézett indokolatlan támadás” miatt emelt kifogást, illetve amiatt, hogy a blog „nem a valóságnak megfelelően mutatta be a gyerekek rendelkezésére álló, választható lehetőségeket”. Mindezek alapján pedig úgy döntött, hogy megtiltja a menzán való fényképezést. Martha édesapja, David Payne szerint a kislánynak sohasem állt szándékában kedvezőtlen színben feltüntetni az iskolai menzát. A blogon gyakran pozitív kritikák is helyet kaptak: legutóbb például tízből tíz pontot adott az ebédre – tette hozzá.

Jamie Oliver is megszólalt

A korlátozás híre futótűzként terjedt el a hét végén az interneten: a sztárséf Jamie Oliver még egy Twitter-bejegyzést is írt, amelyben kitartásra bátorította az ifjú bloggert. A széles körű felháborodás hatására az ügy hirtelen fordulatot vett. A regionális tanács vezetője, Roddy McCuish nem sokkal később a korlátozás azonnali visszavonására szólította fel a tanácstagokat és „vállalkozó szellemű, kreatív diáknak” nevezte a kislányt. „Ebben a tanácsban nincs helye a cenzúrának, és addig nem is lesz, amíg én vagyok a vezetője” – tette hozzá. A hirtelen jött figyelemnek köszönhetően a blog által támogatott, és a harmadik világ éhezőit segítő Mary's Meals nevű szervezetnek a múlt hét végéig majdnem 20 ezer font (7,3 millió forintnak megfelelő összegű) adományt sikerült összegyűjtenie.

Forrás: MTI, MNO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése