Most kell enni annyi cseresznyét amennyit csak
bírunk! Panaszra nincs okom nálunk mindenki imádja, így holnap reggel irány a
piac!
Friss magyar eper piacról
A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban
termesztették a cseresznyét. A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először
egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (Kr. e. 64-ben), mivel
katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták
hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos
gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.
Kalóriában szegény, vitaminban gazdag!
A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák
ezért tudták vele oltani a szomjukat. A természetgyógyászat a
vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a
pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi
megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A
reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó
hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából
tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.
Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok
szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6
és a C vitaminok a jelentősek, így erősíti az immunrendszert, gátolja a
daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi
anyagot és nyomelemet tartalmaz: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot,
nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és
csontok fejlődését, ezért gyerekeknek, kismamáknak kifejezetten ajánlott. Káliumtartalma
a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért
felelős.
A bogyós gyümölcsök erősíti és rugalmassá teszi az
ér falait, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást
gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti.
Mivel hamar megromlik, vásárlás előtt figyelmesen
vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú
legyen. Fontos, hogy a szárával együtt vegyük, mert úgy tovább friss marad. Ha
odafigyelünk a helyes tárolásra akár 6-7 napig is eláll a hűtőszekrényben.
Ehhez mosatlanul és kiterítve tegyük egy tálcára a cseresznyét, úgy hogy ne
nyomódjanak egymáshoz szemek. Ezek után
egész héten rájárhatunk!
Cseresznyés túrómousse
Az idei desszert kedvenc nálunk a túrómousse friss
gyümölccsel. Ehhez 4 dl frissen felvert tejszínt keverek fél kiló túróhoz és
telerakom friss gyümölccsel, esetleg egy kevés nyírfacukorral édesítem, majd
legalább öt órára beteszem a hűtőbe. Most hétvégén a cseresznyés változatot
fogom elkészíteni!
Friss magyar eper piacról
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése