A kölessel a
mi családunk Miki gluténallergiája kapcsán ismerkedett meg, és azóta is hűen
kitartunk mellette. Nemrég például kölespelyhet vettem, amiből kis joghurttal
és friss gyümölccsel finom, gyors és egészséges
reggelit készíthetünk. A kölesgolyó pedig Ábel 8 hónapos korától sláger, mindig kell hogy legyen otthon.
A köles, az egyik legértékesebb gabona,
amelyet nemcsak kásakészítésre, hanem középkori felmenőinkhez hasonlóan, rakott
és töltött ételekhez is felhasználhatsz. Semleges ízének köszönhetően pedig akár keleties desszert is lehet belőle.
Kölestörténelem
A köles a
pázsitfűfélék családjába tartozó legősibb kultúrnövényünk. Kínából származik,
és legalább 10 000 éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkori
Magyarországnak is az egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák
megjelenésével viszont fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX.
századtól szinte teljesen megszűnt Európában, pedig táplálkozás-élettani
szempontból ma is nélkülözhetetlen része az egészséges étrendnek.
Ugyanakkor a
világ népességének 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában,
Indiában, Ázsiában tömegesen termelik, és minden nap fogyasztják.
Karcsú test,
fényes haj, rugalmas bőr: szépségápolás kölessel
Szénhidráttartalmának
jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára igen jól
hasznosítható energiaforrás. Cellulózt és
vízoldékony rostokat is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük,
mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk,
élénkítik a bélperisztaltikát, így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási
ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs
ártalmak, mint a székrekedés és a bélrendszeri daganatos betegségek
megelőzésében.
Fogyókúráknál és tavaszi méregtelenítéseknél
szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a
teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a
gyomor ürülési sebességét.
Vitaminokban
és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg
csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül káliumot,
foszfort, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A kálium a szívizom működését
szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen
nyújthat védelmet. Sok
szilícium van benne, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Kovasav
tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat és a
körmöket erőssé teszi.
Hiperegészséges
Rendszeres
fogyasztása tehát rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat,
erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél.
Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét.
Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és
segít a fogak zománcának megvédésében is.
Főzési
alaprecept
Hozzávalók:
1 bögre
hántolt köles
1 kis fej
vöröshagyma
1 csipet
őrölt bors
1 evőkanál
olaj
kis só
Elkészítés:
Pirítsd meg a hagymát az olajon, forgasd át rajta a kölest, majd engedd fel
háromszoros mennyiségű vízzel, és 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén tedd
hozzá.
Ajánlott
fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander.
Mézes
kölespuding erdeigyümölcs-öntettel
Hozzávalók 4
személyre:
1 l tej
20 dkg köles
4 evőkanál
méz
1 evőkanál
étkezési keményítő
Az öntethez:
20 dkg
vegyes erdei gyümölcs
2 evőkanál
méz
1
mokkáskanál reszelt narancshéj
Elkészítés:
A tejet a
mézzel felforraljuk.
A forró
tejhez adjuk a kölest és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve 15-20 percig
főzzük. Ráhintjük az étkezési keményítőt, elkeverjük, és még 1 percig
forraljuk. Levesszük a tűzről, hideg vízzel kiöblített pudingformákba töltjük,
és 2-3 órára behűtjük. Az öntethez a friss gyümölcsöket megtisztítjuk,
megmossuk, a mézzel és a reszelt narancshéjjal összeturmixoljuk. Tálalás előtt
kistányérra borítjuk a pudingot, és a gyümölcsöntettel kínáljuk.
Írta: Réka a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése