2011. július 2., szombat

Baracklekvár lépésekben

Nem célom gasztrobloggá változni, de egyszerűen a nyári hónapok teljesen levesznek a lábamról és elveszek a friss ízek kavalkádjában. Nem csoda, hiszen sorra érik minden gyümölcs. Az eper után jött a cseresznye és a meggy, itt a málna és a ribizli és ma reggel a piacon már sárgabarackot is láttam. És én ilyenkor, már ötödik éve mindig baracklekvárt készítek. A 10kg-ból készült kontingens tavaszig kitart és nincs is jobb januárban, mint, elővenni egy üveget és felidézni vele a nyarat. Így idén is befőztem.

1.lépés: Piac: a sárgabarack kínálat felfedezése és feltérképezése, 10kg megszerzése, a barack autóig, majd emeletre cipeltetése (Miki). Biobolt: 1,5 kg gyümölcscukor megszerzése.


2. lépés: Otthon: Barackmosás, magozás, óriási fazékba dobálás. Gyümölcscukorral összekeverés.3. lépés: Kavargatás. :-)))
4. lépés: Forralás negyed óráig. Botmixerrel pépesítés.
5. lépés: Tiszta befőttes üvegekbe töltés.
6. lépés: Száraz dunsztba tevés =meleg hely, ahol lassan hűlnek ki az üvegek (nálunk a vasalós kosár és meleg takarók végzik e nemes feladatot).

Az idei első üveg sárgabaracklekvárom:


Az első három már a kosárban:


Az 2011-es csapat:


Lassú kihűlés a dunsztban:


Tényleg nem egy ördöngösség, ugyanakkor annyira finom és egészséges, sőt mindenféle adalékok és tartósítószer nélkül is remekül eláll.

1 megjegyzés:

  1. Egy igazi hős vagy Réka! Kánikula és rotyogó baracklekvár!!!! Mega like!!! :))

    VálaszTörlés