2011. július 5., kedd

A stagnáló fogyás elleni harc

Ilyenkor nyáron, amikor lengén vagy éppenséggel fürdőruhába öltözünk, az a 3 kg plusz is zavaró lehet. Legalább is én mindig találok valami kivetnivalót, míg télen azért kényelmesebben elvan az ember és még melegíti is a felesleg. 

A legnagyobb motiváció persze az, ha az ember lánya beáll egy 1 négyzetméteres, neonnal felülről megvilágított, tükrökkel körülvett öltözőfülkébe és a még nyaralás előtti fehér bőrére bikinit próbál. Ez maga a katasztrófa és ilyenkor tuti fogyókúrában és aktív sportolásban gondolkozik az ember.

Én is ezt tettem. Na de persze az utolsó 2-3 felesleges kilótól a legeslegnehezebb megszabadulni. Én például most egy  hónapnyi diéta és sportolás után 1kg mínuszt tudok felmutatni. Persze érzem a változást, ugyanakkor izmosodtam is - és ugye az izom nehezebb, mint a zsír - de 2kg még hátra van és a súlyom több, mint 2 hete stagnál, pedig lassan itt a nyár közepe.



Sajnos bármennyire is kitartóak vagyunk a fogyókúrában egyszer elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor lelassul vagy esetleg meg is áll a fogyás, mivel az emberi szervezet rendkívüli alkalmazkodóképességgel rendelkezik és a végsőkig törekszik arra, hogy az egyensúlyt fenntartsa.

Mit lehet ilyenkor tenni? Folytatni a diétát, nem feladni és változtatni!

Ehhez ajánl hasznos tanácsokat a fogyókúra-tipp blog, amelyre elkeseredettségemben akadtam:

1. Változtasd meg a napi kalóriafelvételt, de úgy hogy heti szinten az összes kalóriafelvétel ne változzon. Ez azt jelenti, hogy a napi 1800 kalória helyett az egyik napon fogyassz el 1500 kalóriát, majd a következő napon 2100 kalóriát. Ezt úgy valósíthatod meg a legegyszerűbben, ha az egyik napon megfelezel egy adagot, majd a következő napon megduplázod.

2. Végezz erősítést! Ha eddig ezt nem tetted, akkor most épp itt az ideje, hogy beépítsd a programodba. Ennek több előnyös hatása is van a fogyókúrád szempontjából: az izomműködés élénkíti az anyagcserét, növeli a sovány izom tömegét és erősíti a csontszövetet.



3. Változtass mozgásformát! Ha eddig sokat sétáltál, akkor próbálj meg kocogni, úszni vagy kerékpározni. Ha eddig alacsony intenzitású cardio tréninget végeztél, akkor próbálj egy kicsit intenzívebbet! (vagy ugrálókötelezni :-)) )

4. Változtass a tápanyag összetételen! Elsőre ez egy kicsit bonyolultnak tűnhet, de mégis nagyon egyszerűen kivitelezhető. Ha pl. a diétád szénhidrátokban gazdagabb, akkor próbálj meg kevesebb szénhidrátot fogyasztani és több fehérjét. A szénhidrát nem csak a cukrot jelenti. Szénhidrátot tartalmaznak a gabonafélék, a burgonya, a gyümölcsök és egyes zöldségfélék is. Nem szükséges szakértőnek lenned ennek megvalósításához. Ha a vacsorádban szénhidrát tartalmú étel szerepel, cseréld le következetesen fehérje tartalmúra pár hétig.



5. Változtasd meg az étkezések számát! Ha pl. naponta háromszor étkezel, akkor iktass be még két kisebb étkezést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy többet is ehetsz. Ugyanazt a mennyiséget kell öt étkezés között felosztanod, vagy csökkentsd a főétkezések adagjainak méretét. A többszöri kisebb étkezés a legismertebb és legrégebben alkalmazott módja az anyagcsere élénkítésének.

Végezetül pedig egy jó tanács: nincs két egyforma ember, ezért a testünk sem reagál egyformán a változtatásokra. Próbálj ki több módszert és figyeld a tested válaszreakcióit, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. Tanulj meg intuitív módon, a testeddel együttműködve étkezni, hogy minél hamarabb elérhesd a kitűzött fogyókúrás célodat!

Akkor hát hajrá és nem feladni! És sok folyadékot inni!


A karcsúság titka - gyerekjáték nem csak gyerekeknek
Szerelem első Zumbára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése