A nyári saláták nélkülözhetetlen kiegészítői az
ecetek. A hagyományos zöld flakonos ecetsavon túl, számos különleges öntet
lehet segítségünkre a konyhában. Itt az ideje, hogy megismerjük az ecetek
varázslatos ízvilágát!
Az ecetet már az ókori rómaiak is fogyasztották frissítő
italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként. Az ételeket
aromásabbá és nem utolsó sorban könnyen emészthetővé teszi. Felhasználhatod
salátákhoz, pácoláshoz, sőt még gyümölcsök ízesítéséhez is.
Hagyományos ecetsav:
Kapható 10% és 20%-os változatban is. Evéshez csak nagyon
erős gyomrúaknak ajánlott. Hígítva és édesítve nyári saláták ízesítője. Tartósításhoz
és takarításhoz, vízkőoldásra remek.
Borecet
Borecetből kétféle is van: fehér és vörös, az eredeti
kizárólag borból készül. Minősége a kiindulásul használt bortól függ. A legjobb
boreceteket egy-két év alatt érlelik tölgyhordóban. A vörösborecetet tovább
kell érlelni, mint fehér társát. A legjobb fajtáknak jellegzetesen gazdag és
lágy íze van. Főként savanyúságokhoz használják
Pezsgőecet
Ha borból készülhet ecet, akkor pezsgőből is! A végeredmény
pedig egy különleges csillogású és izgalmas ízhatású drága ecetkülönlegesség.
Balzsamecet
A balzsamecet az olasz Modena városából származik. Mint
minden itáliai ínyencség, a balzsamecet is történelmi múltra tekint vissza.
Jótékonyon hatását már Vergilius és Apicius is megénekelte. 1862-ben pedig egy
Francesco Aggazzotti nevű ügyvéd a lehető legaprólékosabban feltárja és
lejegyzi a tradicionális modenai balzsamecet receptjét. Máig ennek alapján
dolgozik az a száz termelő, aki jogot szerzett az eredetvédett nedű
előállítására.
A balzsamecethez felhasznált must csak és kizárólag
lambruscoból és/vagy trebbiano szőlőből származhat. A város ugyanis ősidők óta a
vitis labrusca nemesített fajtáinak gyűrűjében áll. A szőlő préselését
követően, mielőtt az erjedés beindulna, a mustot megszűrik, és addig forralják,
míg el nem kezd sűrűsödni. Amikor a
megfelelő koncentrációt elérte, lehűtik, és különböző fajtájú fákból (gesztenye,
tölgy, eper, mogyoró,) készített kisméretű hordókban érlelik. Végső formáját a
fahordós érlelés alatt nyeri el. Ahogy érik, úgy lágyul és sűrűsödik a
szerkezete, kialakul a gazdag selymes-balzsamos aromavilága, a színe pedig
addig sötétedik, míg egészen ébenfekete nem lesz. A gondosan szelektált
alapanyag több mint tíz éven keresztül érik.
A balzsamecetet elsősorban saláták, húsok, gyümölcsök
kiegészítője. Borral és eperrel összeforralva a vaníliafagylalt ízének fokozására
ajánlják a szakértők. A nemes ecet rajongói Itália szerte aperitifként is
legurítanak belőle egy-egy kupicával.
Gyümölcsecetek
Nemcsak szőlőből készülhetnek finom ecetek, hanem más
gyümölcsökből is. Az almaecet a fogyókúrázók
kedvence. Ez a jellegzetes ízű ecetfajta, amely erjesztett almamustból készül
zsírégető és emésztést segítő hatásáról ismert. Gyümölcsös íze kitűnően illik a
nyers zöldségételekhez.
Számos bogyós gyümölcsökből például málnából, áfonyából és szederből is készülhet ecet. Ezek a fajták
édesek, nagyon különleges ízűek, és remekül illenek gyümölcsökhöz, vagy
salátákhoz.
Fűszeres ecetek
Fűszeres eceteket házilag is készíthetsz. Nem kell mást tenni,
mint jó minőségű borecetbe beletenni a kiválasztott fűszernövényt, és hagyni,
hogy aromáját átadja.
Rizsecet
A hagyományos rizsecet ecetsavtartalma mindösszesen 3-5%.
Erjedt rizsből készül. Íze és illata nem hasonlít semelyik más ecetéhez, sokkal
lágyabb, selymesebb, mint a hagyományos ételecetek. A japán- és kínai konyha ízeinek
meghatározója. A japánok híres szusijának nélkülözhetetlen kelléke, ettől kapja
az étel jellegzetes savanykás ízét. Különböző salátaöntetekbe, fűszeres
pácokba, mártogatnivaló szószokba egyaránt használhatod.
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése