2013. május 20., hétfő

Bodza szimplán


Tele van az ország a bodza most nyíló, illatos, különleges ízű, vajszínű virágaival. Hétvégén én is szedtem. A szépen kinyílt, de még nem hulló szirmú virágokat érdemes begyűjteni a friss levegőjű vidékekről.


 Bár lehetne belőle szörpöt készíteni, vagy a XIX. század kedvelt csemegéjét bodzafánkot sütni (azaz tojásba és lisztbe forgatni és forró olajban hirtelen kisütni, majd fahéjas mézzel ízesíteni) én idén eléggé leegyszerűsítettem a bodzázást:

A virágokat üvegkancsóba tettem, felöntöttem vízzel és áztatom. Néha leszűrök egy-egy pohárral, beleöntök egy kis citromlevet és máris kész a bodzás limonádé. A cukor egyáltalán nem hiányzik belőle.

A maradék bodzás vízből pedig holnap jégkockát fagyasztok, így hetek múlva is érezhetjük a különlegesen finom ízt.

Sari tanácsát követve: Ha tiszta helyen szedted, ne mosd meg, elég lerázogatni a bogarakat. A mosással a virágpor nagyrészét is kimosod belőle. Ez általában minden virágra igaz, amit ételhez-italhoz akar felhasználni az ember, ha nem muszáj, jobb nem megmosni, jobb lesz az íze:)

A virág szárított teája megfázásnál izzasztó és köptető hatású. Továbbá vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó és veseműködést szabályozó tulajdonságokkal bír. 

Kismamák a 38. hét után bőszen iszogathatják ugyanis állítólag szülésmegindító hatása is lehet, kivéve nálunk, ugyanis én aztán hiába ittam (ezt is) literszám, Bora nem méltóztatott magától megszületni, de hátha valakinél még beválik :))

2 megjegyzés:

  1. Ha tiszta helyen szedted, ne mosd meg, elég lerázogatni a bogarakat. A mosással a virágpor nagyrészét is kimosod belőle. Ez általában minden virágra igaz, amit ételhez-italhoz akar felhasználni az ember, ha nem muszáj, jobb nem megmosni, jobb lesz az íze:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Sari! Javítom és legközelebb nem mosom :)))

    VálaszTörlés