2011. július 13., szerda

Most kukoricázz!

Ilyenkor tényleg dőzsölhetünk a friss termésekben. A héten nálunk - Ábel kívánságára - a csemege kukorica a sláger. Zsenge, édes, egészséges és hamar megfő. Himalája sóval sózva :-) ettük tegnap vacsora után.



A kukorica Mexikóból, Közép-Amerikából származik. Már hétezer évvel ezelőtt is az itt élő ősi népek egyik alapélelmiszereként fogyasztották. Az azték kultúra és mitológia egyik meghatározó jelképe. Amikor Kolumbusz Kristóf megérkezett az újvilágba, mindenütt kukoricaültetvényekkel találkozott, Chilétől egészen Kanadáig. Zöldségként, kenyérgabonaként, húsok köreteként ették. Európába spanyol és portugál közvetítéssel került.


100 g csemegekukorica 90kcal-át és 19g szénhidrátot tartalmaz. Kiváló B1, B3, A és C vitamin, vas, magnézium, kálium valamint folsav forrás.

Egy csésze kukorica a B1 vitamin napi szükséges mennyiségének egy negyedét fedezi. Ez a vitamin az enzimek, valamint az agysejtek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. Fontos szerepet tölt be egy olyan közvetítőanyag előállításában, amely a jó memóriához szükséges, és amelynek hiánya jellemző az öregedéssel összefüggő szenilitásra és az Alzheimer kórra.

A kukorica jó forrása a pantoten savnak is, amely szükséges a szénhidrát, a fehérjék  és a zsírok anyagcseréjéhez, ugyanakkor segít a stressz okozta káros hatások megelőzésében, mert támogatja, a mellékvese működését stresszes állapotban is. A kukoricának nagy az antioxidáns hatása is.

Magyarországon leginkább a nyári főtt csemegekukoricát ismerjük, hiszen kedvelt csemege a strandokon. Otthon főzhetjük, grillezhetjük vagy készíthetünk belőle salátákat, levest. Természetesen a legjobb a piacon, kistermelőktől vásárolni. 

Baracklekvár lépésekben
Tök szezon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése