2011. július 11., hétfő

A szomjúság már vészjelzés

Végre, végre itt a nagyon meleg. Ez persze csak azon extra fázósoknak jár ilyen örömmel, akik a 36 fokban érzik jól magukat: ez vagyok én, ez az én időm! De ilyenkor aztán még az átlagosnál is több folyadékot kell magunkba tölteni, hogy bírjuk a kánikulát (még a hőséget kedvelőknek is!). A kisbabákra, a gyerekekre és az idősekre pedig extrán figyelni kell, hogy eleget igyanak, különben rosszul lesznek és kiszáradnak. A szomjúságérzést már nem szabad megvárni!

Az emberi test kétharmada vízből áll. Vízre minden a szervezetben lejátszódó folyamathoz szükség van. A folyadék fontos szerepet játszik testünk hűtőrendszerében, a szöveteken keresztül tápanyagokat, ásványi anyagokat szállít, valamint a vér megfelelő koncentrációját biztosítja.
Meghatározza az anyagcserét, kiválasztja a méreganyagokat, tisztítja a test szöveteit, segíti az izületek működését. A szervezet folyadékhiány során felhevül: csökken teljesítőképességünk. Nagy mennyiségű folyadékvesztés akár hőgutát is okozhat.


Gyakori hiba, hogy az ivást összefüggésbe hozzuk a szomjúságérzettel. Ilyenkor azonban késésben vagyunk, hiszen a szomjúság már a test vészjelzése. Ekkora már a szánk száraz, vérünk elkezd besűrűsödni, így kevesebb oxigént képes szállítani. Ennek hatására a szív nagyobb terhelésnek van kitéve, keringési zavar léphet fel, fáradékonyabbá válunk. A szervezet megfelelő vízforgalmát a folyadékbevitel és kiválasztás tartja egyensúlyba. 

A felnőttek napi folyadékszükséglete 2-3 liter, melynek 60%-át a vízbevitelnek kell kitennie. A többit a táplálkozás során kell biztosítani. Azonban ami megiható nem mindig alkalmas a folyadékpótlásra. Az alkoholban, kávéban és a kólákban található koffein vizet von el szervezetünkből. A mesterségesen cukrozott üdítők pedig szintén alkalmatlanok a szomjoltásra, hiszen a cukor lebontásához folyadék kell.

Ahhoz, hogy ne feledkezzünk el a megfelelő folyadékbevitelről érdemes a következő tanácsokat betartani:

  • Naponta többször igyunk keveset, és ne várjuk meg míg kialakul a szomjúságérzet.
  • Igyunk meg legalább napi két liter vizet. A mennyiséget könnyen ellenőrizhetjük, ha előre kimérjük, így palackból vagy kancsóból töltve nyomon követhetjük hol tart folyadékfelvételünk.
  • Étkezéshez mindig igyunk friss gyümölcsleveket, hűtött gyógy- vagy gyümölcsteákat, ízük cukor nélkül hamar megszokható, citrommal kellemes hűsítőre ízesíthetjük bármelyiket.
  • Az ebéd során ne feledkezzünk el a levesekről, étkezések között pedig fogyasszunk minél több lédús gyümölcsöt. 





Írta: Reka, a cikk a hírtv online életmód rovatában jelent meg


Csészeköszöntő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése