2011. szeptember 6., kedd

Amiért jó az uszodában

A szeptember mindig megújulás: új tanév, különórák, sportfoglalkozások, a nyaralás után visszarázódunk a kiszámítható hétköznapokba. Mi is folytatjuk a 2 éve elkezdett úszásoktatást, ezért ma viszem Ábelt újra beíratni az Aligátor úszóiskolába. 
Vannak akik nem szeretnek úszni, mondván macerás és unalmas.Ez tény, de ha már a gyerekedet viszed oktatásra (márpedig ez minden gyereknél elengedhetetlen) nem is lehetne jobban elütni az időt, mint úszással. Míg Ábel az edzéseken erősödik, addig én a külső sávban egy hatékony sportot űzök, ami közben remekül lehet gondolkozni, elmélkedni, tervezgetni.  Igazi fittness-relax dolgozó és mindig pörgő anyáknak.



A rendszeres testmozgás az egészséges élet sarokköve és az egyik leghatékonyabb eszköze a betegségek megelőzésnek. Javul az életminőségünk, a közérzetünk így a testedzésre fordított idő sokszorosan megtérül. Egyes becslések szerint körülbelül fele annyi energiát használunk fel mindennapi tevékenységeink elvégzése során, mint elődeink, akár csak egy évszázaddal ezelőtt. Főként ennek köszönhetjük azt, hogy nagyon sokan küszködnek túlsúllyal. 

Az elmúlt évek orvosi kutatásai megerősítették, hogy a testmozgás hatására az artériák tiszták maradnak, a szív és az immunrendszer erősödik. Bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a nagyobb aktivitás jó hatással van a magas vérnyomás és koleszterinszint, a cukorbetegség, a csontritkulás, a depresszió ellen, valamint a rák egyes típusai kialakulásának kockázatát is csökkenti. A sport az egyetlen olyan tevékenység, amely több energiát ad, mint amennyit elfogyaszt. Ha alaposan átmozgatjuk a testünket nem gyengébb, hanem ellenállóbb lesz, felfrissülünk és vidámabb lesz a hangulatunk.

Az úszás minden izomcsoportunkra hat, sőt egyformán fejleszti is. Nyújt és lazít. Harmonikussá teszi a mozgást, segít a testrészek koordinációjában, összerendezésében és egészséges fejlődésre serkenti a fejlődő izmokat. Úszás során javul a tüdő, a szív  teljesítőképessége. A vízben könnyebb a hőleadás, kevesebb az izzadás. A víz ellenállása miatt intenzívebb munka végezhető, mint a szárazföldön. A felhajtóerő csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az ízületeket.



Az úszást  nem lehet elég korán elkezdeni. Az újszülöttek és a csecsemők minél fiatalabbak, annál nagyobb biztonságban érzik magukat a vízben, mert az az anyaméhre emlékezteti őket. A vízzel ezért már kiskorban érdemes megbarátkozni és élvezni a jótékony testmozgás hatásait.



Ez a sport több szempontból is igen kedvező a fejlődő gyermeknek. Első és legfontosabb szempont, hogy  az izmokra és csontokra gyakorolt hatása nagyon kiegyensúlyozott. Az ízületek terhelése szinte elhanyagolható a "szárazföldi" sportokhoz képest. Nincsenek hirtelen nagy erőbehatások, esések, ütések. A sportsérülések valószínűsége, a többi sportághoz viszonyítva nagyon kicsi.  

Az izmok és csontozat kedvező gyermekkori fejlődésének kulcsszerepe van az időskori csontritkulás és más mozgásszervi betegségek megelőzésében. Fontos az is, hogy az izmok közül szinte mindegyik részt vesz a mozgásban, ezért nagyon egyenletes az igénybevétel. 

Kifejezetten ajánlott a mellkas fejlődési zavarai és gerincferdülés esetében. Úszás során nagy a szervezet oxigénigénye. Ennek következtében az állandó fokozott légzés miatt, hosszútávon nő a tüdő befogadóképessége, teljesítőképessége is. 


A nyolc órás ülőmunka után már alig várom, hogy csobbanhassunk! :)))) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése