2011. szeptember 20., kedd

Titokzatos gyógyító csoda a középkorból

Van egy kis virág, amelyet az évszázadok folyamán nemcsak szépsége miatt ültették a kertekbe, hanem mert az apácák, szerzetesek, de az egyszerű emberek is hittek titokzatos gyógyító erejében.  A  katolikus vallásban is találkozhatunk vele, mint Boldogasszony füve.
A körömvirág a mediterrán térségből származó növény. Saját magjáról ültetve évszakról évszakra díszíti a kertet aranysárga, krém és barackszínű virágaival. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a körömvirág több, mint egy bájos kis növény.



A középkor neves gyógyítója Hildegard von Bringen apátsági főnővér a bőrpanaszokra kifejtett jótékony hatása miatt dicsérte. Az 1485-ben megjelent Hortus sanitatus gyógynövénykönyv megbízható sebgyógyszernek nevezik. Az egész világon használják, az amerikai polgárháború és az első világháború idején is alkalmazták sebgyógyításra. Oroszországban olyan mennyiségben termesztik, hogy ráragadt az „orosz penicillin' elnevezés.

Gyógyító hatás

A körömvirág kenőcse alkalmas seb és bőrpanaszok, vénás pangások, felfekvések kezelésére. A modern kutatások kimutatták, hogy hatékony gombaölő, hámosító hatással bír. Csökkenti a gyulladásos folyamatokat, megakadályozza a sebfertőzést, mivel fertőtlenítő-baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik. A krémek és a szirmokból előállított szappanok természetes alapanyagokból készülnek így mellékhatásaik sincsenek.



Természetes babaápolás

A babapopsi érzékeny bőrének ápolására is kiváló a krém, főleg a csecsemő testhajlataiban, ami hamar kipirosodik. A kenőcs segítségével megelőzhető a pelenka okozta kiütések kialakulása.



A visszérgyulladás ellensége

Visszérbántalmak, duzzadt, fáradt lábak kezelésére is alkalmas. Frissítő hideg lábzuhany után masszírozz körömvirágkenőcsöt a problémás területre.

Teaként is számos pozitív hatása ismert:

- kiválóan tisztítja a testet,
- méregteleníti és védi a májat,
- hatásos epehólyag-gyulladás esetén,
- jótékonyan hat a gyomor-, és bélbetegségekre
- jól oldja a görcsöt, és fertőtlenít is,
- mérsékli a lázat és enyhíti a torokfájást,
- enyhíti a menstruációs és változó kori panaszokat,
- immunerősítő.



Teakészítéshez 1 púpozott teáskanál körömvirágot adjunk 1/4 liter vízhez. Egy fürdéshez két maréknyi friss, vagy 100 gramm szárított növényt tegyünk.

Körömvirág a tányéron - nemcsak kecskéknek

A körömvirág azonban gasztronómiai múlttal is büszkélkedhet. Középkorban a szakácsok szezonális levest főztek belőle, levelét salátákba tették. A mai konyhaművészet az ehető szirmokat ízletes süteményekbe, pudingokba, levesekbe, salátákba és rizsből készült ételekbe használja fel. Nyári születésnapi torták, esküvők ehető dísze lehet. Vendégeinket pedig akár ízletes a körömvirág pogácsával  is elkápráztathatjuk.




Ültethetjük virágcserépbe, szabadba, vagy ahová csak szeretnénk. A körömvirág csaknem minden körülmények között virágzik, meleg színfoltot adva környezetünknek.


Írta: Réka, a cikk a hírtv online életmód rovatában jelent meg


Virágba borult az ősi fertőtlenítő szer
Csészeköszöntő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése