2011. szeptember 28., szerda

Boldog tyúkok - egészséges tojás

A tojás mértékkel fogyasztva egészséges, finom, elsőrendű fehérjeforrás, mivel a szervezet működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmazza. Egy tojás a napi fehérje szükségletünk 12 százalékát fedezi, ráadásul könnyen emészthető formában. Ha tojást veszünk,  akkor viszont nem árt figyelnünk arra, hogy milyet teszünk a kosarunkba. Én személy szerint láttam már elrettentő videókat a tyúktartásról, ezért nálam a 3-as kódú tojás szóba sem jöhet.  Ezért is tetszett meg az Okostojás kezdeményezés!



Magyarországon 4 millió tojótyúkot tartanak intenzív ipari körülmények között. A ketrecekben 1m2-en 18 madár él, tehát egy tyúknak alig egy A/4-es lapnyi terület jut. Értelemszerűen természetes viselkedésformáik korlátozódnak, így agresszívek lesznek, a támadásokat elkerülendő csőrüket csonkítják…. A rossz életkörülmények miatt lábuk elcsökevényesedik, tollazatuk hiányossá válik, csontozatuk legyengül.... Az ilyen tyúkok tojásánál a tojáshéjon szereplő kód első számjegye 3. 

Találkozhatsz még 0, 1, 2 számjegyű tojásokkal is. Ezek mind a tartásformát jelzik. 0- biotartású 1-szabad tartású 2- mélyalmos tartású tojótyúkra utal. Az ilyen típusúak tekintettel vannak az állatok jólétére is. Támogasd a jobb körülményeket biztosító mélyalmos, szabadtartásos és bio tojótyúk-tartást!  Vedd a jó kódot! Vásárolj 0, 1 vagy 2-es kódú tojást!



Egy  egészséges tojás 68 kcal-t,  5,4 gramm fehérjét,  4,8 gramm zsírt, 0,3 gramm szénhidrátot tartalmaz. Vitamintartalma  jelentős, hiszen gyakorlatilag az összes létfontosságú vitamin megtalálható benne, mint a C-, A-, D-, E-, B-vitaminok, jelentős a folsav, vas és pantoténsav tartalma is. A tojásban található vitaminok és aminosavak rengeteg biokémiai folyamatban játszanak szerepet és nagymértékben hozzájárulnak a szervezet zavartalan működéséhez.


Ha tojás kerül a tányérunkra biztosak lehetünk benne, hogy sokat tettünk a bőrünk,  a hajunk,  a szívünk és az érrendszerünk  
egészségének megőrzéséért, immunrendszerünk erősítéséért valamint az idegrendszerünk megfelelő működéséért. A tojás fogyasztása különösen ajánlott a gyermekeknek, hiszen elősegíti a csontok és a fogak növekedését is.

Ellentámadás alatt a porcukor
Túróvariációk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése