2011. szeptember 12., hétfő

Csípős gyommal az egészségért

A csalán szó hallatán szinte mindenkinek egy sötétzöld, csípős gyomnövény képe ugrik be, amit jó messzire elkerülni. Pedig ha tudnánk micsoda gyógyító erő lakozik benne, nem lennénk vele ilyen ellenségesek. A csalán egyike a leghasznosabb gyógynövényeinknek.



A növény szárát és leveleit csalánszőrök borítják, ezek üreges tűk, amelyek a növény belsejében termelődő méreganyagot juttatják az ember bőre alá. Ezért ha saját magad kívánod beszerezni gyógyteád alapanyagát szerelkezz fel védőkesztyűvel és ollóval!

Gyógyító, melegítő csípések

A megfáradt római katonák a hideg éghajlatú területeken csalánlevelekkel ostorozták magukat egyrészt a hideg ellen, mivel a csaláncsípések felmelegítik a bőrt, másrészt pedig ízületi fájdalmaik miatt. Ebből a csapkodásból alakult ki az a mai napig használatos gyógyító eljárás, mellyel a reumát és a köszvényt kezelik.

Méregtelenítő, szépítő főzet

Azért legjobban akkor jársz, ha gyógyteát készítesz belőle. Egy púpozott teáskanál szárított csalánt adj negyed liter forrázott vízhez, rövid ideig áztasd, majd szűrd le és máris kész az egészséges innivalód.
A csalán az egyik legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. 

A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, fokozza a szervezet védekező erejét. Tisztító hatásának köszönhetően enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Segíti a bőr öntisztulását, így a pattanásos bőr ellen is hatásos. Természetes vízhajtóként könnyíthet a premenstruációs tüneteken, mivel csökkenti a szervezet folyadékvisszatartását.





Levelei sok vitamint rejtenek: bétakarotint, C-, B-, és K-vitamint, kalciumot és káliumot, de mindenekelőtt vasat, így vérszegénység esetén is jó szolgálatot tesz teája.

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei kiválóak arcgőzöléshez, a csalánból készült krém pedig alapos bőrtisztító, ami zsíros bőrre különösen jó hatással van. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Gyógyteáját a népi orvoslás használja még köhögés csillapítására, fájós torokra, hurutos állapotok megszűntetésére, és egyes esetekben magas vérnyomás kezelésére, valamint külsőleg aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőként.

Sokat tehetsz tehát egészségedért, ha ősszel tartasz egy kis csalánkúrát. Igyál három héten keresztül minden nap negyed liter gyógyteát, így megtisztul belsővel és külsővel, erős szervezettel és feltöltött vasraktárral készülhetsz a zord télre.

Csészeköszöntő
Hasznos tippek menzás gyerekek szüleinek
Sérülésmentes testmozgás

 Írta: Reka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése