Gyerekkorunkban sokat énekeltünk róluk, és rendszeresen
ettünk belőlük az oviban. Felnőttként azonban méltatlanul elfelejtjük őket: a bab, a sárgaborsó, a lencse és a csicseriborsó igen
ritkán kerülnek az asztalunkra. Téli ételként emlegetjük őket, pedig értékes
fehérjetartalmukon kívül vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt évszakoktól
függetlenül hetente legalább egyszer ehetnénk belőlük.
Közös tulajdonságuk biológiai szempontból, hogy pillangós virágúak, egynyáriak és lágyszárúak, táplálkozástani szempontból pedig hogy fehérje-összetételük a növények közül hasonlít leginkább az állati eredetű, úgynevezett komplett fehérjékre, ugyanakkor jelentős mennyiségben tartalmaznak kalciumot és a B6-vitamint.
Közös tulajdonságuk biológiai szempontból, hogy pillangós virágúak, egynyáriak és lágyszárúak, táplálkozástani szempontból pedig hogy fehérje-összetételük a növények közül hasonlít leginkább az állati eredetű, úgynevezett komplett fehérjékre, ugyanakkor jelentős mennyiségben tartalmaznak kalciumot és a B6-vitamint.
Csicseriborsó
A csicseriborsó származási helye nagy valószínűséggel a
Közel-Kelet vagy a mediterrán régió. Ezeken a területeken, továbbá Indiában
étkezési célra és abraknak is termesztett, közkedvelt növény. Európában az
olaszok, spanyolok, portugálok, franciák és a törökök termesztik. A mostoha
vidékek kedvelt növénye, mivel jól bírja a szárazságot és az erős napsütést.
Felhasználási területe megegyezik a borsóéval.Elhúzódó virágzása
miatt akár egy hónapig is frissen szedhető. Szárazborsóként viszont hosszú
áztatásra van szüksége, hogy megpuhuljon. Rendkívül fontos tulajdonsága, hogy a
zsizsik nem támadja meg, ezért alkalmas biotermesztésre.
Emészthetősége jó, 76-78%-os. Gyógyászati szempontból is
értékes növény: diabetikus hatású, emésztési zavarok, hurut kezelésére használható,
ugyanakkor a koleszterinszint szabályozására is alkalmazzák. Levesnek,
főzeléknek, pürének is elkészítő. A gömbölyű fehér fajta pörkölt magja
különleges csemege, földimogyoró helyett fogyasztják, valamint pótkávénak is
alkalmas.
Bab
A rendkívül változatos babfajtákat világszerte főzve
fogyasztják, friss vagy szárított formában. A veteménybab 30-75 cm magas,
bokros termetű, míg a kúszó szárú növény 1,2-2,1 m magas. A fajták
nagymértékben különböznek méretben, alakban és színben is. A mag alapszíne a
fehértől a zöldön, a sárgán, a sárgásbarnán, a rózsaszínen, a piroson, a barnán
és a lilán keresztül egészen a feketéig terjedhet, s számtalan
kontrasztmintázat fordulhat elő. A mag alakja a majdnem gömbölyűtől a lapos, a
hosszúkás és a vese alakúig terjedhet. A hüvely színe a zöld, a sárga, a piros
és a bíbor különböző árnyalatait veheti fel, ezenfelül piros vagy bíbor cirmos
is lehet. Alakja lapos, kerek, szabályos vagy szabálytalan, egyenes vagy élesen
begörbült; hossza 7,5-20 mm, olykor még ennél is több.
A babban a nélkülözhetetlen aminosavak nagy része jelen van
benne, így a triptofán, a lizin, a cisztin és a hisztidin. A B1-, B2- és
E-vitaminok mellett még az A-vitamin mennyisége jelentős. Ezeken kívül kalciumot,
foszfort, vasat, különféle ásványi anyagokat és rostot is tartalmaz. A mag
20–25% fehérjét, 50–55% szénhidrátot (ennek 4–7%-a cukor), 0,7–1% zsírt tartalmaz. Energiaértékük a zöldségfélék közül az egyik
legnagyobb.
Lencse
A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már a kőkorszaki
ősember is termesztette. Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Napjainkban Európa
déli, dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. Magja kerek és lapos. A mag
nagysága a változattól és a fajtától függően eltérő. Színe fajták szerint:
világos szürkés-barna, szürkés-zöld, sárgás-barna, de létezik vörösszemű lencse
is. A lencse az időjárásra érzékeny növény. A mérsékelten meleg és nem
szélsőségesen száraz vidékeken termeszthető csak eredményesen.
A hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik
legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer. A magja kb. 28% fehérjét tartalmaz,
amelynek biológiai értéke és a mag étrendi hatása jobb, mint a babé és a
borsóé. 23% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, közte sok (1-2%)
lizint tartalmaz. Keményítőértéke pedig 720 g/kg. Szénhidrát-,
továbbá B1-, B2- vitamin tartalma is jelentős. Főzeléknek rendkívül ízletes és
nagyon tápláló, zölden viszont salátaként fogyasztható.
Sárgaborsó
A sárga és a zöld
felesborsó a hüvelyesek legegészségesebb
fajtái. Nem csupán magas a fehérje, B-vitamin és rost tartalmuk, de szinte
teljesen zsírmentesek. A felesborsó csökkenti a koleszterinszintet,
alacsony glikémiás indexe végett
stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig rákmegelőző tulajdonságú.
Én a héten a sárgaborsóra szavazok, ezért egy jó kis téli sárgaborsókrémlevest tervezek a hétvégére.
Íme egy bevált recept hozzá, ami még véletlenül sem hasonlít a menzás betonfőzelék ízéhez :-).
Én a héten a sárgaborsóra szavazok, ezért egy jó kis téli sárgaborsókrémlevest tervezek a hétvégére.
Íme egy bevált recept hozzá, ami még véletlenül sem hasonlít a menzás betonfőzelék ízéhez :-).
Hozzávalók:
200 gr sárgaborsó
1,5 l víz
1 bio zöldségleves kocka
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
10 - 15 dkg kemény sajt(trappista, ementáli, cheddar,...)
só, frissen őrölt színes bors, friss petrezselyem
Elkészítés:
A sárgaborsót
beáztatjuk egy éjszakára, hogy másnap hamar puhára főjön. A beáztatott borsóról leöntjük az áztatólevet,
fazékba tesszük, felöntjük a másfél liter vízzel, hozzátesszük a bio
leveskockát és felforraljuk. Hozzáadjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket is.
Ha teljesen puhára főtt a borsót, akkor
botmixerrel simára turmixoljuk. Ezt követően öntsük hozzá a tejszínt és
forraljuk fel azzal is.
Tálalásnál reszelt sajtot és friss petrezselymet szórhatunk a tetejére.
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Írta: Réka, a cikk a mindmegette.hu oldalon jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése