2012. január 23., hétfő

Korcsolyázás, egészség és jókedv


Kiskoromban rengeteget korcsolyáztam. Iskolánkban télen sokszor fellocsolták a focipályát és testnevelés órákon ott róttuk a köröket. Mivel szeretem a téli sportokat ezért két éve a névnapomra újra korcsolyát kértem. Egy szép fehér műkorcsolyát. Erre felújítás miatt pont abban az évben bezárt a  Műjég, így plázák tetején apró korcsolyapályákon kezdtük tanítgatni Ábelt. De most újra kinyitott a Városligeti Műjégpálya, és mi megyünk korizni!



Egészségünkre és fittségünkre a korcsolyázás rendkívül jó hatással  van. Fokozza a stresszel szembeni ellenállóképességünket egyrészt azzal, hogy a szabad levegőn végzett intenzív testmozgás serkenti a vérkeringést, a légzőrendszert és az immunrendszert, másrészt emlékezetes élményt nyújt főleg ha családunkat és barátainkat is magunkkal visszük!.

Aki egyszer átadja magát a siklás örömének, az hamar beleszeret, ugyanis mozgása a gyakorlás révén látványos fejlődésen megy keresztül, és a kezdeti nehézségek is hamar megtérülnek. A befektetett munka meghozza gyümölcsét: a megnövekedett önbizalmat és a könnyed mozgás örömét.



A kezdő korcsolyázó hamarabb elfárad, mert még több izmot használ, mint amire szüksége lenne, idővel azonban koordináltabb lesz a mozgás, és célszerűbb lesz az izmok használata is. A jégkorcsolyázás elsősorban a láb izmait: vádli, comb, valamint a farizmot dolgoztatja meg.

A kesztyű a legfontosabb védőfelszerelés, ami elesés esetén az ujjainkat hivatott megvédeni, hogy azt nehogy levágja mások korcsolyája, így csak megnyomódik, ami szintén fáj, de legalább nem jár komoly következménnyel.

Győződjünk meg az alábbiakról, mielőtt elindulnánk korcsolyázni:
1. Megfelelő-e a korcsolyánk mérete?
2. A fűzője, csatja használható-e?
3. Elég éles-e a pengéje?

A korcsolya mérete akkor megfelelő, ha nem ütköznek fel a lábujjaink, a korcsolya orra és a lábujjaink között van kb. 1 cm. Ha ez jóval több, akkor bizony nagy ránk a cipő. A dupla zokni természetesen nem rossz, sőt ajánlott (frottír, sport).

Azok a kellékek, melyek hasznát vesszük a jégpályára való eljutásban,  teljességben fölöslegesek a pályán. A nagykabát helyett réteges sportos ruházatot válasszunk, a bokazokni helyett olyat, amely a korcsolya cipő száráig vagy azon túl felér (lehetőleg gyűrődésmentes frottír anyagú). A hátitáskától azért óvakodjunk (főképp, ha kezdők vagyunk), mert a testsúlyunkat hátrafelé húzza, és ha ehhez mi is kissé imbolygunk, akkor könnyebben megeshet, hogy hátra, derékra esünk.

A gyerekeket kis totyogó lépésekkel érdemes a jéghez szoktatni. Ők amúgy hamar megtanulják a jégen siklást aztán csak bírjuk őket utolérni!

Forrás: Vitaminbank/téli sportok


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése